Logo mooilaarbeek.nl
Natuur

Laarbeek bestrijdt de eikenprocessierups

Feromoonval  | Fotonummer: 10e05d
Feromoonval (Foto: gemeente Laarbeek)

Laarbeek - De gemeente Laarbeek heeft op meerdere plekken in de gemeente zogeheten feromoonvallen opgehangen om de overlast van processierupsen te bestrijden. Met een dergelijke val worden de mannelijke vlinders van de processierups gelokt en bestreden. Dit voorkomt dat de rupsen zich voortplanten en dat moet leiden tot minder nesten in het voorjaar 2020. Wethouder Monika Slaets (o.a. Openbare Werken): "We hebben biologische middelen ingezet, honderden mezenkastjes opgehangen en in combinatie met deze vallen, verwachten we de populatie te verminderen."

Feromoonvallen
De stof in een feronoomval is een vrouwelijke lokstof van de eikenprocessierupsmot. Mannelijke vlinders worden daardoor aangetrokken en vliegen in de val. Omdat de gevangen mannetjes zich niet kunnen voortplanten, dunt de populatie uit. Meervoudig inzetten van deze vallen levert op de lange termijn resultaten op.

Combinatie
Ook in de gemeente Laarbeek worden in het voorjaar eiken bespoten met een biologisch middel. Dit middel voorkomt het uitkomen van de eikenprocessierupsen, maar luistert nauw qua tijdstip van bestrijding. Bovendien worden door het middel ook andere (nuttige) insecten in de boom gedood. Het wegzuigen van de nesten is zeer arbeidsintensief, daardoor duur en enkel nuttig als alle haren worden weggezogen.

In het voorjaar heeft de gemeente Laarbeek 150-200 nestkastjes voor mezen opgehangen. De koolmezen vangen vooral jonge rupsen die nog geen of amper brandharen hebben om aan hun jongen te voeren.

De feronoomvallen zijn nu een volgende stap in de bestrijding van deze rupsen, omdat de mannetjesrupsen vanaf ongeveer half juli uitvliegen.

De vallen hangen onder meer aan de Achterbos en Bosrand in Lieshout, Buizerdstraat, Strijp en Helmondseweg in Aarle-Rixtel, Tuindersweg en Heieindseweg in Mariahout.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>