Wim Weekamp
Wim Weekamp Foto: Mark Barten

Wim Weekamp 50 jaar bij Philips: "Eigenlijk kun je het geen werk noemen"

Algemeen

Beek en Donk - DeMooiLaarbeekKrant bezoekt Wim Weekamp in Beek en Donk. Wim werkt al 50 jaar bij Philips als ontwikkelaar. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van componenten, beeldbuizen, lichtsystemen en geavanceerde medische apparaten. In het onderstaande interview spreekt de inmiddels 69-jarige Wim dit allemaal tegen. "Het was helemaal geen werk, het was een goed betaalde hobby, die je heel lang kunt blijven doen!"

Wim Weekamp
Geboren op 3-6-1950 in Slagharen als boerenzoon, volgde Wim de HBS en ontdekte dat hij een echte bètaleerling was. "Ik was van de getallen en wat minder van de talen", vertelt hij. "In die tijd deed ik ook vakantiewerk op een melkfabriek. Steeds was ik daar met techniek bezig en ik vroeg me af of bepaalde productieprocessen niet anders of beter konden. Ik vermoed dat ze niet altijd blij waren met mijn ongevraagde adviezen. Na mijn HBS-tijd verkaste ik naar Eindhoven. Werken bij Philips en studeren op de HTS in de avonduren. Studierichting Natuurkunde."

"Inmiddels getrouwd met Abelina, zochten we een betaalbaar huis. In Eindhoven was dat moeilijk te vinden. Met een passer trok ik op de kaart een cirkel, met een straal van 20 kilometer, om Eindhoven heen. Ik merkte dat de huizen buiten de cirkel goedkoper waren dan in Eindhoven. In 1972 gingen we in Beek wonen en later, hier in De Wingerd op de Donk. We kregen 3 kinderen en hebben inmiddels 9 kleinkinderen. Ik ga op mijn fiets naar Philips. Inmiddels al 50 jaar. Momenteel nog twee dagen per week. Ik denk erover om als ik volgend jaar 70 ben, te stoppen. Maar er komen steeds weer nieuwe en leuke ontwikkelingen op mijn pad."

Geen werk…
"Eigenlijk kun je het geen werk noemen", grapt Wim. "Ik fiets naar mijn werkplek op de High Tech Campus, ik overleg met collega's die uit de hele wereld komen en die ook van alles aan het uitproberen zijn. Daarna fiets ik weer naar huis. Daar word ik ook nog eens voor betaald! "

"Ik ben in de loop van de jaren meegegroeid met veranderingen bij Philips. In het begin waren het vooral onderdelen voor radio, tv en verlichting, die we ontwikkelden, inclusief de productieprocessen. Toen Philips zich ging toeleggen op medische toepassingen konden we veel kennis uit die tijd opnieuw gebruiken o.a. bij Echografie. Momenteel ontwikkelen we apparaten, b.v. katheders, waar sensoren inzitten die zò klein zijn, dat je ze met het blote oog bijna niet kunt zien." Enthousiast laat hij een paar prototypes zien. De draad is dunner dan een haar, wordt via de lies ingebracht. De sensor kan in de aderen rond het hart de bloeddruk en snelheid meten. Of, een slimme naald, waarmee verdovingsvloeistof exact op de juiste plek in het lichaam kan worden ingebracht. Of de techniek van Deepbrainstimulation, waarbij met een elektrode diep in de hersenen bij Parkinsonpatiënten het trillen kan worden weggenomen. Of… Het zijn allemaal projecten die jarenlang uitgetest worden voor ze ook daadwerkelijk in de praktijk ingezet kunnen worden. Onderweg mislukt van alles. Daar moet je tegen kunnen. Soms gaan dingen goed! Daar geniet je van.

Carrière
Carrière heeft bij Wim nooit vooropgestaan. Philips probeerde hem wel de kant van het management in te duwen. Wim bleef liever de man, die ook thuis, met zelf ontwikkelde machientjes probeerde om de voortgang van een project te versnellen. Natuurlijk moet hij voor overleg wel eens naar het buitenland of een andere vestiging in Nederland bezoeken, maar de praktijk boeit hem nog het meest.

Geluk
"Ik heb geluk gehad, dat ik al die jaren mijn hobby mocht uitvoeren bij Philips", zo gaat Wim verder. "Ik kon met 60 met pensioen, maar waarom zou ik dat doen? Het is mooi dat je bij Philips na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, nog even mag doorgaan met je werk."

Workaholic
"Nou denk je natuurlijk dat er hier een 'workaholic' tegenover je zit", lacht Wim. Ik heb nog veel meer hobby's, waar ik ook met volle teugen van geniet: reizen, fietsen, tennis, onze tuin en onze kinderen en kleinkinderen. Mijn dagen zijn goed gevuld met allerlei hobby's."

Werk of hobby? DeMooiLaarbeekKrant wenst Wim proficiat met zijn jubileum.