Afbeelding

ODE in Krakau op de Poolse tour

Algemeen Muziek

Laarbeek - Het jubileumjaar van Overdag Ensemble Laarbeek (ODE) werd dit jaar al gevierd met een jubileumconcert in april en een bijbehorend feest. Als extraatje kreeg dirigent Hubert Geurts een uitnodiging van zijn Poolse collega Wieslaw Olejniczak. Of hij zin had in een uitwisseling met zijn Krakowska Orkiestra Staromiesjka. De twee dirigenten kennen elkaar al sinds 2011 en hebben al eerder een uitwisseling gehad.

Zoutmijnen
Op donderdag 22 augustus vlogen zo'n 60 leden met hun partners van Eindhoven richting Krakau. Joep en Tonnie reden met een busje voor het vervoer van de instrumenten. Na een diner en opgedane energie daalden ze 600 treden af naar de zoutmijnen van Wieliczka, waar eeuwen zout is gewonnen en een enorm netwerk van gangen is ontstaan. De kunstwerken van zout met een theater en kroonluchters waren zeer indrukwekkend. Daarna op naar hotel Vienna House in Krakau, de thuisbasis voor de komende drie nachten.

Vrije dag
Vrijdag de 23e was een 'vrije' dag. Een deel bracht een bezoek aan Auschwitz-Birkenau, een deel ging voor een boottocht op de Wisla en het bezoek aan het Benedictijner klooster van Tyniec, terwijl er ook een aantal met gids op de fiets Krakau gingen bekijken. Later op de dag werd het Schindler Museum bezocht, met aansluitend een wandeling door de Joodse wijk en de dag werd afgesloten met een diner in een Joods restaurant met prachtige Joodse muziek. Soms ingetogen en dan weer opzwepend met ritmisch geklap van de muzikale Odegangers. De sfeer zat er goed in.

Succesvol concert
Zaterdag 24 augustus begon dan het echte werk. Na een wandeling met gids door de prachtige stad Krakau gingen de orkestleden naar de theaterzaal voor de generale repetitie. Het Poolse orkest repeteert vier avonden per week, bijna professioneel, en Ode twee uren per week. Maar of het verschil nu zo duidelijk te horen was?! Het concert in theaterzaal Swieta Jadwiga te Krakau was een geweldig succes. Afzonderlijk van elkaar speelden beide orkesten en na afloop allemaal samen en dan afwisselend onder beide dirigenten. Een grootse en gewaagde onderneming, die uiteindelijk tot een goed einde werd gebracht, getuige het slotapplaus! Vooral het millennium stuk 'Ode an die Freude' was in het kader van de internationale uitwisseling heel indrukwekkend.

Jaaroogstfeest
De zondag begon met een boottocht over de Wisla. Deze werd op een muzikale en leuke wijze opgeluisterd door het Poolse orkest. Het repertoire was aangepast aan de vrolijke en zonnige omstandigheden. Daarna met de bus naar Suluszowa naar het jaaroogstfeest, dat ze zouden opluisteren. Na de lunch mee in de optocht naar het feestterrein. Door de aanwezigheid en speeches van vele hoogwaardigheidsbekleders, van regionale notabelen tot parlementsleden, een minister en een bisschop, die allemaal een toespraak hielden, hebben ze het Pools goed kunnen oefenen. Behalve muziek maken deden er vijf van ODE, waaronder dirigent Hubert Geurts, mee aan de plaatselijke zeskamp. Met veel hilariteit behaalden ze hier een eerste prijs met een beker en diploma's en een grote mand met levensmiddelen, die aan Nicole Kanters van zorgboerderij De Liesvelden werd geschonken, die als enige vrouw van alle deelnemende teams aan deze activiteit deel nam en daarmee voor een primeur zorgde.

ODE kijkt terug op een zeer geslaagde concertreis. Met natuurlijk veel muziek, maar ook tijd voor andere zaken. Magda en Monica van MMcontact hadden de reis georganiseerd en zij zorgden ook voor de begeleiding ter plaatse met hun contacten en kennis van de Poolse taal. Hubert stond aan de basis van deze reis met zijn contacten met de Poolse dirigent en het bestuur en de reiscommissie zorgden voor de interne organisatie. De leden en hun partners zorgden voor de prachtige sfeer.

Afbeelding