Logo mooilaarbeek.nl
Vlnr: Riki Brouwers-Vogels (B&D), zus van Ad Vogels en zijn dochters Gerrie en Jannie Vogels   | Fotonummer: ca2b84
Vlnr: Riki Brouwers-Vogels (B&D), zus van Ad Vogels en zijn dochters Gerrie en Jannie Vogels (Foto: )

Bevrijdingsmonument in Mariahout

Mariahout - "In vrijheid samen herdenken In vrijheid mogen vieren", dit is tekst die te lezen is op het nieuwe Bevrijdingsmonument in Mariahout. Verkregen vrijheid is het best te herdenken en vieren als de herinneringen verteld blijven worden. Dat is dan ook het thema dat Zorg om het Dorp, tevens dorpsraad Mariahout, tijdens deze septembermaand ter ere van 75-jaar Bevrijding promoot.

Blijf verhalen over onvrijheid en het streven naar vrijheid vertellen en geef ze door aan de volgende generatie. De verhalen die onze oudere dorpsgenoten nog kunnen vertellen zijn vooral verhalen uit hun jeugd. Ervaringen hoe zij de oorlog als jonge personen beleefden en hoe zij de overgang van bezetting naar bevrijding in 1944 zich nu nog herinneren.

Zo´n persoonlijke herinnering is in 1994, 50 jaar na de bevrijding, opgenomen in het boek ´Lieshout buiten schot´ dat toentertijd door Heemkundekring ´t Hof van Liessent is uitgegeven. Het is juist deze eenvoudige ervaring, vol kinderlijke verwondering uitgesproken door de toen 12-jarige Ad (Adri) Vogels (Frz.) wonende op het Ginderdoor, die te lezen is op de Bevrijdingsplaquette. Deze plaquette is onthuld op zondag 8 september jl. in aanwezigheid van Ad's zus Riki Brouwers-Vogels (B&D) en zijn 2 dochters Gerrie en Jannie (dochter Rian was afwezig). Ad Vogels is helaas al in 1996 overleden.

Het monument is te aanschouwen bij de ingang/uitgang van het Processieperk en het Openluchttheater, ter hoogte van het Oranjeplein in Mariahout. Tekst:

'Op maandag 18 september, tegen het middaguur,
sta ik aan de Ginderdoorseweg … Uit de richting Mariahout komt
een vreemd militair open autootje aanrijden;
we zagen de eerste jeep! …
De bevrijder zwaait als hij langs rijdt'

Wandeling of fietstocht in het kader van herdenken Brengt een fietstocht (Death Valley e.a.) u naar Mariahout dan is het zeker de moeite waard om bij de Lourdeskerk af te stappen. Er starten daar diverse wandelroutes. Een ervan is de Pelgrimsroute; het vrije onderdeel van deze route (0,6 km) begint tussen de Lourdesgrot en de Lourdeskerk en gaat het park in. U kunt er op uw gemak rondlopen. In het Processiepark vindt u niet alleen religieuze beelden van Maria, maar ook de 2 oorlogsgraven van de Britse soldaat Crompton en luitenant Stride. Zij zijn op 23 september 1944, nabij de Zuid-Willemsvaart neergeschoten en achter de kerk, naast het kerkhof, in Mariahout begraven. Bij de uitgang van het park ter hoogte van het Oranjeplein vindt u het nieuw geplaatste bevrijdingsmonument. Breng een bezoek en laat dit u inspireren om verhalen met elkaar en vooral met kinderen te delen. Verhalen die verteld moeten blijven worden!

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>