Archieffoto: Buurtpreventieteam Beek en Donk gaat van start
Archieffoto: Buurtpreventieteam Beek en Donk gaat van start Foto: Martin Prick

Stichting Buurtpreventie Beek en Donk "Een gezelligere, veiligere en rustigere buurt"

Algemeen

Tekst: Marieke Bloemberg

Beek en Donk - Ongeveer 1,5 jaar geleden ontstond het idee voor de buurtpreventie in Beek en Donk. Sinds 2 september 2019 is de buurtpreventie een stichting geworden. DeMooiLaarbeekkrant wandelde mee tijdens de avondronde.

"Het idee ontstond begin vorig jaar. Na overleg met verschillende werkgroepen en de gemeente, gaf burgemeester van der Meijden op 29 november 2018 het startsein voor de buurtpreventie in Beek en Donk", vertelt Frans Jansen. Inmiddels bestaat de stichting uit zo'n 20 vrijwilligers en lopen er 's avond 2 vrijwilligers in verschillende gebieden.

"We hebben Beek en Donk in vier sectoren verdeeld. We proberen om elke avond één sector te voorzien van buurtpreventie." Graag zou Frans zien dat er meerdere sectoren per avond voorzien konden worden van preventie, maar helaas zijn er nog niet genoeg vrijwilligers op dit moment.

Overvallen
Na de reeks overvallen eind 2018 begon de buurtpreventie met zijn eerste rondes te lopen. "Veel mensen voelden zich ineens onveilig en dat is logisch na alle overvallen eind vorig jaar. Sommige mensen durven laat op de avond de voordeur niet meer open te doen, maar er zijn ook mensen die juist willen helpen."

Maar wat doet de buurtpreventie nou eigenlijk? Het houdt in dat ze tijdens hun rondes hun ogen en oren openhouden in het belang van de directe omgeving. Daarnaast hebben zij een kort lijntje met de politie. "Als er zich iets voordoet, kan het zijn dat ze vanuit de politie vragen of wij bepaalde winkels, tankstations, enz willen bezoeken tijdens onze rondes," vertelt Frans. Daarnaast geven de vrijwilligers tips en adviezen om de veiligheid te verbeteren. "We hopen dat kwaadwillende zich eerder bedenken bij het zien van preventieteams." Alle waarnemingen worden na de ronde doorgegeven en dan wordt er gekeken welke acties er ondernomen moeten worden.

Vrijwilliger worden
"We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De donkere dagen komen er weer aan en wat zou het fijn zijn als we dan elke avond in elke sector onze rondes kunnen doen."

Ga jij elke avond een rondje wandelen of één avond per week? Of heb je een hond en maak je toch elke avond een wandeling? Ook dat is te combineren met het buurtpreventieteam. Geef je dan op als vrijwilliger! Je kunt zelf aangeven hoe vaak per week of maand je zou willen lopen of in welke sector. "Wij zouden het ontzettend leuk vinden om de groep vrijwilligers uit te breiden, jullie zijn van harte welkom!"

Je kunt je aanmelden via buurtpreventiebeekendonk@gmail.com of via het inschrijfformulier op de website van de Dorpsraad Beek en Donk.