Logo mooilaarbeek.nl
Henk Verkuilen (l) is 50 jaar in dienst bij BouwCenter Swinkels. Rechts directeur Tom Swinkels   | Fotonummer: 768a3c
Henk Verkuilen (l) is 50 jaar in dienst bij BouwCenter Swinkels. Rechts directeur Tom Swinkels (Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D))
Algemeen

Vijftig jaar van A naar B voor BouwCenter Swinkels

Lieshout - Henk (alias Sjuul) Verkuilen is op dinsdag 1 oktober een halve eeuw in dienst bij BouwCenter Swinkels in Lieshout. Het Bouwcenter zet haar vrachtwagenchauffeur die dag uitgebreid in het zonnetje. Dat gebeurt o.a. met een receptie voor collega's en genodigden. DeMooiLaarbeekKrant rijdt een ritje mee met Henk/Sjuul. Onderweg vertelt Sjuul zijn verhaal. Daarna steekt directeur Tom Swinkels ook nog eens de loftrompet over deze unieke medewerker.

Tienraij of Millheeze
"Kort verhaal of lang verhaal?", vraagt Henk, als DeMooiLaarbeekKrant in de cabine van de MAN-diesel is geklommen. "Doe maar lang", antwoord DeMooiLaarbeekKrant. "Dan gaan we naar Tienraij, betonzand halen", lacht Henk. Millheeze is voor voeg- of metselzand en een kort verhaal. Wat het zand betreft, ben ik redelijk mijn eigen baas. Raakt het zand op, dan rij ik maar weer aan. Soms vijf ritten op een dag." Behendig loodst hij de vrachtwagen het terrein af.

Bijrijder Sjuleke
Eenmaal de Bavaria Rotonde gepasseerd, brandt Henk los. "Op 1 oktober 1969 ben ik als 15-jarige begonnen bij de Gebroeders Swinkels. Het bedrijfje handelde in bouwmaterialen en brandstoffen. Het telde vier personeelsleden. Twee chauffeurs, één bijrijder/magazijnmedewerker (ik) en één kantoorbediende. Stenen, zand, cement, tegels, hout, kolen? Het werd allemaal met de hand geladen èn gelost. Vooral cement was zwaar werk, met zakken van vijftig kilo. Ik trad bij Swinkels in de voetsporen van mijn vader, die daar ook werkte. Mijn vader had als bijnaam 'Sjuul'. Ik werd dus 'Sjuleke' en later toen ik wat groter groeide, ook 'Sjuul'.

Chauffeur
"Als bijrijder genoot ik van het chauffeursleven. Eenmaal onderweg was je zelf de baas en moest je alles zelf maar uitzoeken. Er was altijd wel tijd voor een praatje en een geintje. Ik besloot om ook chauffeur te worden In 1972 haalde ik mijn rijbewijs. De firma Swinkels was ondertussen een betoncentrale begonnen. Ik werd chauffeur op een mixerwagen èn kraanmachinist. Beton wegbrengen en zandschepen lossen. Later ging de firma ook nog natte specie leveren. In die tijd moest ik al om half vier in de nacht beginnen. Aannemers die vergeten waren te bestellen, belden mij 's avonds thuis op. Ik zag er toen ook uit als een echte chauffeur. Lange haren, baard en honderd kilo aan de haak dank zij lang leve de lol." Anno 2019 is dat glad geschoren, kort geknipt en nauwelijks een grammetje teveel, stelt DeMooiLaarbeekKrant vast.

Toen het in 1992 slecht ging in de bouw, besloot de Firma Swinkels om de betoncentrale te sluiten. De twee chauffeurs die bij de betoncentrale hoorden werden niet ontslagen. De firma kocht een zandkiepauto en ging voor derden rijden. In 2002 kwam er toch weer een nieuwe betoncentrale. Mijn werk is tot op de dag van vandaag, beton wegbrengen met de betonmixer en met de zandkiepauto zand halen in Tienraij of Millheeze.

Tienraij
Al pratende, gaat de tijd snel. De MAN-diesel draait de smalle weg naar de zandputten van Tienraij op. Henk meldt zich met zijn pasje bij de slagboom. Hij plaatst de vrachtwagen bij een enorme bult zand. Hij drukt op een knop en het dekzeil gaat open. Een enorme shovel vult de laadbak met 35 ton zand. Bij de slagboom trekt Henk de bon uit de muur. Hij heeft niemand hoeven te spreken. "Kijk dat bedoel ik nou", moppert hij. "Vroeger was er wèl gelegenheid om een beetje te ouwehoeren met collega's." Grommend aanvaardt de MAN-diesel de terugreis.

Trots
"Ik ben trots op mijn werk", zo verbreekt Henk de stilte . "Ik heb het nooit precies bijgehouden, maar ik schat, dat ik in al die jaren zo'n slordige 3.500.000 kilometers onder mijn kont door zag glijden! En afkloppen…, zonder noemenswaardige brokken. Deukje, krasje, spatbordje, tel ik even niet mee. Als je moet afleveren bij particulieren is het soms millimeterwerk!

"Vrienden en kennissen, die wat langer doorleerden, kwamen na jaren tot de ontdekking dat ze vooral veel lucht verplaatst hadden. Lucht, waar je verder weinig mee kunt. Als zandboer heb ik naar schatting 750.000 ton zand verplaatst. Genoeg om een flink stuk Wilhelminakanaal mee dicht te gooien… En dan praat ik nog niet eens over de kuubs beton die ik her en der heb laten vallen."

Dankbaar
"Het Bouwcenter ben ik dankbaar. Zij gaven me 50 jaar van mijn leven vastigheid. Ook als het wat minder ging in de bouw. Ik ben ondertussen helemaal met het bedrijf vergroeid. Zo lang werk ik er al! Ik kan me nog herinneren dat ik heel lang geleden wel eens als babysit moest oppassen op onze huidige directeur, Tom Swinkels… Vraag maar eens of hij dat nog weet, haha… Ook het bedrijf is gegroeid. Het telt nu ongeveer 45 werknemers in Lieshout en heeft ook een vestiging in Venlo."

Toekomst
"Ik vind werken leuk", zegt Henk. "Maar familieactiviteiten zijn ook leuk, met mijn twee zonen, mijn schoondochters en mijn twee kleinkinderen! En wat dacht je van kilometers maken op de fiets met mijn vrouw, de sportschool, vissen, mooie stenen zoeken, op pad met de metaaldetector, puzzelen? Dat zijn toch ook allemaal leuke bezigheden! Ik krijg steeds meer een hekel aan al dat gejakker in het verkeer. Kijk daar gaat weer zo'n snelheidsmaniak! Pensioen is in zicht, maar wanneer dat allemaal echt gaat gebeuren? Zeg het maar!" DeMooiLaarbeekKrant heeft hier ook geen passend antwoord op. Ongemakkelijk lang blijft Henk DeMooiLaarbeekKrant vragend aankijken…

"Eerst maar eens een feestje bouwen", stelt DeMooiLaarbeekKrant voor, terwijl Henk het terrein van het BouwCenter opdraait. "Ze zullen zich hier op het Bouwcenter wel weer niet kunnen inhouden", moppert Henk. "Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling."

Met een harde klap valt de achterklep in de vergrendeling. Henk heeft zojuist weer 35 ton betonzand in het juiste vak van BouwCenter Swinkels gekiept. Vriendelijk steekt hij zijn hand op. Op weg naar de volgende rit.

Feest
"We gaan ons ook absoluut niet inhouden", weet directeur Tom Swinkels te melden. "We hebben het allemaal met Henk doorgesproken. Op 1 oktober om 12.30 uur gaat Henk met zijn gezin, kinderen en kleinkinderen, familie lunchen in het Parkpaviljoen in Beek en Donk. Om 17.00 uur beginnen de feestelijkheden voor collega's met aanhang, vrienden en familie. Wij houden hier op het BouwCenter van goed eten en een lekker glaasje. Ook oud-collega's die op de een of andere manier de uitnodiging hebben gemist, zijn vanaf 18.00 uur van harte welkom. Er valt nog veel bij te praten. Wij als BouwCenter hebben dat allemaal graag over 'onze Sjuul'. Al 50 jaren een uiterst betrokken werknemer, die meedenkt en die werk ziet, in plaats van er omheen te lopen.

DeMooiLaarbeekKrant wenst Sjuul een fijne jubileumdag en feliciteert Bouwcenter Swinkels met hun voortreffelijke vrachtwagenchauffeur.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>