Heemavond De Lange Vonder: lezing over textielfabrikant Anton Schellens

Algemeen Lezingen

Beek en Donk - Tijdens de heemavond van heemkundekring De Lange Vonder op maandag 21 oktober houdt Cor van der Heijden een lezing over Anton Schellens. De Eindhovense textielfabrikant Anton Schellens (1887-1954) was een gepassioneerde verzamelaar van moderne kunst, vooral van de Haagse School en Amsterdamse impressionisten.

Wat Jongkind, Mauve, Willem Maris en Breitner met palet en penseel maakten, probeerde Schellens met zijn hobby, fotografie. Met zorg koos hij in zijn Eindhovense omgeving taferelen van het pure, onbedorven en pittoreske plattelandsleven.

De studie van Cor van der Heijden ontsluit de onbekende fotocollectie van Anton Schellens, wiens oeuvre in zijn tijd en in kunsthistorische context wordt geplaatst. In zijn wetenschappelijke werk legde van der Heijden keer op keer de grauwe werkelijkheid achter idyllische plaatjes bloot.

In zijn boek over Anton Schellens getuigt Van der Heijden van zijn talent om beide kanten van het verleden – verbeelding en werkelijkheid – evenwichtig en vakbekwaam aan bezoekers voor te leggen. Het boek opent met een selectie van honderd beelden, die nagenoeg pagina vullend op papier van uitstekende kwaliteit zijn afgedrukt. Daarna gaat de auteur in drie delen uitvoerig in op het 'wie', het 'waarom' en 'het wat' van de fotocollectie, die tussen 1910 en 1925 tot stand kwam.

Aan de hand van ongeveer 250 beelden (familiefoto's, afbeeldingen van kunstwerken en vooral veel foto's uit de 'Collectie Schellens') wordt in deze lezing het 'wie', het 'waarom' en het 'wat' van deze recent ontdekte en bestudeerde kunstschat aan de vergetelheid ontrukt.

Cor van der Heijden (Hulsel, 1957) is historicus; promoveerde in 1995 op een onderzoek naar de omvang en oorzaken van de zuigelingen en kindersterfte in Tilburg in de negentiende en begin twintigste eeuw; is vanaf 1982 werkzaam als docent in het voortgezet onderwijs in Tilburg; is publicist en schrijft voor tal van bladen en werkt vanaf 1995 als auteur en eindredacteur mee aan diverse geschiedenismethoden voor het voortgezet onderwijs; was van 1983 tot 2009 lid van de redactie van het tijdschrift Brabants Heem; ontving in januari 2011 de Historische Prijs Noord-Brabant.

De lezing vindt plaats op maandag 21 oktober om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg in Beek en Donk. Leden van De Lange Vonder hebben gratis toegang, aan niet-leden vragen ze €2,00 entree.