Afbeelding

Bierbrouwen in Laarbeek; een hobby met smaak

Algemeen

Laarbeek - Bierbrouwen is een hobby die de laatste jaren een grote vlucht heeft genomen. Steeds meer kleine brouwerijtjes steken de kop op. Brouwers proberen boven te komen drijven op de speciaalbier-plas. Achter een huis aan de Oranjelaan in Beek en Donk zit zo'n brouwerij. Oppervlakte ongeveer 15 vierkante meter, spic en span en voorzien van alles wat een brouwer nodig heeft om te kunnen experimenteren met smaak.

En smaak hebben ze, Joop Strijbosch, Walter van de Ven en Leon Kuijpers. In een kookclub ontmoetten ze elkaar en daar ontdekten de drie heren, dat ze nog een andere gezamenlijke passie hadden, namelijk die voor (speciaal)bier. Een gewone pils hoef je als resultaat van de inspanningen niet te verwachten, maar wel een bier met toevoeging van yoghurt of bourbon! Joop vertelt: "Mijn passie voor koken en het ontwikkelen van recepturen, pas ik nu toe op het brouwen van bier. Bij het maken van drank wordt vaak gedacht aan het maken van wijn, maar dat is in Nederland nog erg moeilijk. Het klimaat is de grootste tegenspeler. Met bier kun je wel al heel snel iets verdienstelijks maken". Walter vult aan: "Wijnstokken kun je wel laten groeien, maar optimaal rijpen de druiven nooit. Je kunt wel allerlei mooie kwaliteiten granen kopen, die je op verschillende manieren kunt verwerken. Zo kun je 1001 smaken brouwen."

Apart
Walter heeft een beroep, dat te maken heeft met de belangrijkste grondstof voor bier. Hij is namelijk salesdirector bij Spa. "Overdag ben ik dus bezig met mineraalwater en in de weekenden en avonduren met bier". Leon is docent bedrijfskunde en kan dus ook een welkome bijdrage leveren aan het laten groeien van het nu nog kleine brouwerijtje. Joop heeft een projectmanagementbureau, dat is gespecialiseerd in het inrichten van winkels, zodat de toekomstige winkelier direct en volledig toegerust aan het werk kan. In het begin, een paar jaar geleden, is het echt pionieren. Een geschikte brouwketel is niet te koop en werd door een handige neef in elkaar gezet. Ook de nodige pompen en mixers werden ontworpen en gebouwd door het handige familielid. In het schuurtje van Walter ontstaat zo een houtjes-touwtjes-brouwerij. Zoals ook nu nog lag toen de nadruk op receptontwikkeling, niet op het brouwen van grote volumes. Bij Leon is de 'vonk' om speciale biertjes te gaan brouwen overgeslagen in Washington in de V.S. Hij zag daar dat veel lokale brouwers hun biertjes in de supermarkt en horeca aan de man brengen.

Sociaal
Zaterdag 19 oktober wordt in de oude klokkengieterij in Aarle-Rixtel het bier voorgesteld aan de bierliefhebber. Het gaat dan alleen over het voorstellen van het bier. Geen verkoop dus, maar wel proeven. Niet alleen het bier van dit drietal wordt gepresenteerd, veel meer biertjes uit Laarbeek en omstreken zijn te genieten. Van 8 lokale brouwerijen wordt er bier voorgesteld. Het evenement wordt gehouden van 15.00 uur tot 22.00 uur en de toegangsprijs is €5,-. De brouwerij van het drietal heet Willem Zuyd met een knipoog naar de Zuid-Willemsvaart. Het bier heet 'Onweis'. "Bier drinken is namelijk een sociale bezigheid", aldus het drietal. Willem Zuyd: door vrienden voor vrienden.

Meer info op www.brouwerijwillemzuyd.nl