Chris Paulussen
Chris Paulussen

Beek en Donkenaar schrijft boek over Eindhovensche Fabrikantenkring

Algemeen

Beek en Donk - De Beek en Donkse journalist Chris Paulussen kreeg het verzoek om een boek te schrijven over de Eindhovensche Fabrikantenkring (EFK). Het resultaat is het verhaal van de maakindustrie in Eindhoven en omgeving gezien vanuit het perspectief van deze bijzondere ondernemersvereniging.

Wim van der Leegte – oud-topman van de VDL Groep – klopte ruim een jaar geleden bij Chris Paulussen aan met een bijzonder verzoek. De Eindhovensche Fabrikantenkring (EFK), waarvan Van der Leegte voorzitter is, naderde zijn 75-jarig bestaan en de vraag was of Paulussen daar een boek over wilde schrijven.

Dat Van der Leegte juist Paulussen daarvoor benaderde is niet verwonderlijk. De Beek en Donkse journalist volgt het bedrijfsleven in Zuidoost-Brabant al tientallen jaren op de voet. Eerst als chef van de economieredactie van het Eindhovens Dagblad en nu nog steeds – zij het op wat meer afstand – als hoofd opinie en commentator. Hij deed vanaf de jaren tachtig onder meer verslag van de grote reorganisaties bij Philips, het faillissement en de wederopstanding van DAF, de opkomst van ASML en ontwikkeling van de regio Eindhoven tot Brainport.

Paulussen kreeg de journalistieke vrijheid waar hij om vroeg en dook in de archieven van de EFK.

In de chaos na de bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 sloegen de grotere fabrikanten in Eindhoven de handen ineen onder aanvoering van Frits Philips. Al snel sloten bedrijven uit de omliggende gemeenten zich bij de kring aan. Hun belangrijkste zorg was om de productie weer aan de gang te krijgen. Aan alles was gebrek: voedsel, kleding, stroom, grondstoffen, transport.

Toen de naweeën van de Tweede Wereldoorlog achter de rug waren, de wederopbouw op gang kwam en de economie aantrok, had de EFK zijn bestaansrecht bewezen. De fabrikantenkring groeide uit tot een netwerk, waarvan de leden elkaar tot op de dag van vandaag informeren, inspireren en waar mogelijk steunen in tijden van crises. Daarnaast is de EFK ook een 'stille kracht' achter veel ontwikkelingen in Zuidoost-Brabant, uiteenlopend van de komst van de Technische Hogeschool (nu TU/e), de ontwikkeling van Eindhoven Airport en de erkenning van Brainport als motor van de nationale economie.

Paulussen beschrijft in zijn boek in vogelvlucht de geschiedenis van de industrie in de regio Eindhoven. Hoe de textielfabrieken en sigarenfabrieken in de negentiende eeuw opkwamen en na de Tweede Wereldoorlog grotendeels ten onder gingen aan de concurrentie uit lagelonenlanden. Hoe na de oprichting van Philips in 1891 alles anders werd. Hoe zich een hightech-industrie ontwikkelde die internationaal een leidende rol speelt met onder meer chipmachines (ASML), gezondheidstechnologie (Philips), trucks (DAF), bussen (VDL Groep) en elektronenmicroscopen (Thermo Fisher Scientific). En hoe de rol van toeleveranciers daarin steeds belangrijker wordt.

Overigens zou het een misvatting zijn om te denken dat de EFK alleen bestaat uit hightech-bedrijven. Onder de ruim vijftig leden zijn ook bedrijven als Royal Swinkels Family Brewers (Bavaria) in Lieshout, de Huijbregts Groep in Helmond en Vanderlande Industries in Veghel.

Paulussen gaf zijn boek als titel 'Sterker uit elke crisis'. Wat hem al schrijvend opviel was dat de industrie in de regio Eindhoven crisisperiodes niet alleen overleeft, maar het ook klaarspeelt om er telkens - per saldo - sterker uit te komen. 'Sterker uit elke crisis' is de geschiedenis van de meest geïndustrialiseerde regio van Nederland en de bijzondere rol daarin van de EFK.

Het boek 'Sterker uit elke crisis, 75 jaar Eindhovensche Fabrikantenkring' van Chris Paulussen is te koop bij boekhandel Van Helvoort in Beek en Donk. Prijs €20,00.

Afbeelding