Maria en Henny van der Aa
Maria en Henny van der Aa

Gouden huwelijk voor Henny en Maria van der Aa

Algemeen Human Interest

Mariahout - Het echtpaar Henny en Maria van der Aa vierden donderdag 17 oktober 2019 hun 50ste huwelijksdag. Een mooie mijlpaal die volop gevierd werd de afgelopen dagen!

"We hebben elkaar leren op de Lieshoutse kermis. Er was een grote tent gebouwd waar ik met vrienden was", steekt Henny van wal. Maria was daar ook samen met haar vriendinnen en zo begon het. "Ik had beloofd dat ik de volgende dag weer zou komen, maar daar kwam niks van", lachte Henny. Maria vond het maar niks. Uiteindelijk kwamen ze elkaar op de Keldonkse kermis weer tegen en sindsdien waren ze onafscheidelijk. Voor dat Henny en Maria in het huwelijksbootje stapten, hadden ze eerst zes jaar verkering. "Henny wilde graag in zijn ouderlijk huis blijven wonen, maar mijn schoonouders waren nog aan het bouwen op de Hei. Uiteindelijk hebben we nog zes weken bij zijn ouders gewoond, voordat zij verhuisden naar hun nieuwe huis." Samen kregen Henny en Maria drie kinderen, genaamd Albèr, Marielle en Henriette. Albèr woont met zijn vrouw en drie kinderen in Lieshout. Marielle woont met haar man en twee kinderen in Son en Breugel en de jongste dochter Henriette is na haar studie blijven plakken in Utrecht en woont daar inmiddels met haar man en twee zoons.

Boeren, trimmen en zingen
Van jongs af aan werkte Henny op de boerderij van zijn ouders, die hij later zou overnemen. "Dat is mijn lust en leven, lekker boeren." Het tractor rijden en bewerken van het land doet Henny nog steeds graag. Nu verbouwen ze nog graan en maïs voor bijvoorbeeld Bavaria. En gebruiken ze de stallen voor de stalling van caravans en campers.

"Vroeger hadden we veel aanloop op een dag. Als boer heb je veel contacten met bijvoorbeeld een dierenarts. Die contacten vielen weg toen wij stopten met de dieren. Door een stalling voor caravans te beginnen, hebben we weer aanloop. En ik vind het altijd zo leuk om die verhalen over vakanties te horen", vertelt Maria. In de eerste 20 jaar van hun huwelijk was er geen mogelijkheid om op vakantie te gaan. Het bedrijf moest gerund worden en Henny stond elke ochtend om 6 uur al de koeien te melken. In de hoogtijden hadden zij rond de 230 dieren rondlopen. "Dan zeg je niet zomaar van: 'we gaan even op vakantie'. Maar dat hebben we ruimschoots ingehaald in de jaren die volgden." Maria vertelt over de landen waar ze allemaal geweest zijn, maar één wens heeft ze nog: "Ik zou graag nog eens naar Vietnam gaan, maar durf dat niet zo goed op deze leeftijd. Als je daar in het ziekenhuis terecht komt!"

Stil zitten op hun oude dag, daar zitten Henny en Maria niet op te wachten. Zo is Maria nog actief binnen het trimmen en fietsen. Daarnaast zingt ze al bijna 24 jaar in een koor, sinds 12 jaar zingt ook Henny mee in het koor. Regelmatig hebben ze optredens in koormiddagen of kerken. De voorliefde voor molens kan Henny kwijt binnen de Heemkundevereniging Hof van Liessent.

Vieren met familie
Het gouden huwelijk werd uitgebreid gevierd met familie en vrienden. "Op de dag zelf zijn we met onze kinderen en kleinkinderen naar de Beekse Bergen in Tilburg geweest. Het was een mooie dag met een rondvaart over het water en een bussafari." Als verrassing hadden de buurtgenoten hun huis op woensdagavond prachtig versierd! Zaterdags werd er een groot feest gegeven voor zo'n 65 familieleden, vrienden en kennissen. "We hebben volop genoten de afgelopen dagen!"

Afbeelding