Afbeelding

Geslaagde 29e editie Ekkerfestival

Algemeen Muziek

Beek en Donk - In Café/Zaal Van de Burgt werd zondag 3 november door de Ekkermuzikanten voor de 29e keer het Ekkerfestival gehouden.

Om 13.00 uur opende ceremoniemeester Piet van Neerven het festival en aansluitend begon het organiserende gezelschap haar optreden. Onder leiding van Piet Diender werden negen nummers gespeeld, een kleine selectie uit het repertoire van de Ekkermuzikanten. Een muzikale rondreis over de wereld voerde via Tsjechië met twee nummers van Ernst Mosch naar een Amerikaanse parade. En vandaar naar Engeland, met de regimentsmars Punjaub, geliefd bij militaire kapellen over de hele wereld. Verder ging het met de Tokajer Mars en het snelle nummer Pusztazauber in galop over de Hongaarse poesta en met de Kosakkenritt door de Russische steppen. Voor het eerst werd vervolgens op het Ekkerfestival de stemmige polka Na Privitanou ofwel Welkomstpolka gespeeld. Met de wat mysterieuze oosterse klanken van het nummer Samorin kwam een einde aan de muzikale reis van de Ekkermuzikanten.

Als eerste van de gasten kwam Ons Hermenieke uit Eindhoven aan de beurt. Dit orkest bracht op een uitstekende wijze een aantal hits uit de jaren zestig en zeventig ten gehore, van artiesten variërend van Vera Lynn tot Cliff Richard en Jantje Smit en alles wat daartussen zit. Het was keigoed, echt genieten.

Genieten was het ook bij het volgende orkest, Krajovjanka. Een orkest uit Grashoek, met muzikanten die, zoals ze zelf zeggen, een voorliefde hebben voor de Moravische en Boheemse muziek. Vorig jaar waren ze ook al gast van de Ekkermuzikanten en ze maakten toen al heel duidelijk waar die liefde voor muziek toe kan leiden. Ook nu weer was het fantastisch wat die mensen presteren. Nu met heel andere nummers als twee jaar geleden. En dan, een beetje chauvinisme mag wel, 'onze Els', Els Hoogmans-Diender om precies te zijn, die al heel lang geleden bij de Ekkermuzikanten het muziek maken leerde. Wat speelde ze weer mooi op haar klarinetje.

Het Ekkerfestival werd afgesloten met een optreden van Die Fürstenwalder Muzikanten uit Boxtel. Muzikanten die de Boheemse en de Egerlander muziek een warm hart toe dragen. Een waardige afsluiter van het Ekkerfestival. Ook bij hen was het van het begin tot het einde genieten.

De 30e editie van het Ekkerfestival wordt gehouden op 1 november 2020.