Vlnr: Helmie Segboer (Toneelvereniging Mariahout, Wilbert Kuijpers en Marie-Christine van Lieshout (vrijwilligers Openluchttheater Mariahout)
Vlnr: Helmie Segboer (Toneelvereniging Mariahout, Wilbert Kuijpers en Marie-Christine van Lieshout (vrijwilligers Openluchttheater Mariahout) Foto: Joost Duppen

Jubileumboek OLTM en toneelstuk 'Pioniers' in de maak

Algemeen

Mariahout – Nieuwsgierig naar de 75-jarige geschiedenis van het Openluchttheater in Mariahout? Naar al die verhalen die zich daar hebben afgespeeld? Dan word je op je wenken bediend in 2020 met een jubileumboek én de toneelproductie 'Pioniers'.

"Verhalen mogen niet verloren gaan"
Het idee om een boek te schrijven is ongeveer een half jaar geleden ontstaan. Wilbert Kuijpers vertelt: "Ik wilde per se dat de geschiedenis van 75 jaar Openluchttheater Mariahout vastgelegd zou worden. Er zijn al een aantal mensen overleden die veel betekend hebben voor dit theater en daarmee gaan die verhalen verloren. Dat moet niet. En dus heb ik de samenwerking gezocht met Marie-Christine van Lieshout. Zij weet ontzaglijk veel van het theater en ik weet dat ze graag schrijft. En dan zorg ik voor de vormgeving."

Drie jongens, de pastoor, bouw..
In het kleine uurtje dat DeMooiLaarbeekKrant aanschuift gaan allerlei interessante wetenswaardigheden en leuke verhalen over het openluchttheater over tafel. Over hoe het er vroeger uitzag, hoe drie jonge jongens een brief schreven waarin ze aangaven dat ze het theater wel wilden runnen. Over de rol van pastoor van Eijndhoven, de zusters, over de komst van Willy Alberti… Marie-Christine vertelt: "Thuis worden ze gek van me, maar ik zit helemaal in dit boek en ben nu bezig met de jaren '60. Dat is veel lezen, foto's uitzoeken en mensen interviewen. Een geweldig project om te doen."

Toneelvereniging Mariahout
Natuurlijk besteedt toneelvereniging Mariahout ook aandacht aan het jubileum. In september 2020 is het toneelstuk 'Pioniers', vijf keer te zien in het theater. Helmie Segboer licht toe: "En dat wordt niet een opsomming over de geschiedenis. Nee, het is een liefdesverhaal over twee oude vrijwilligers die komen werken in het theater. En dan gaan er dingen mis.. We zoeken nog spelers en figuranten! Dus wil je dit meemaken, stuur dan een mailtje naar pioniers@toneelverenigingmariahout.nl.

Heb je foto's van het OLTM, anekdotes of verhalen voor het boek? Stuur die naar boek@oltm.nl. Voorinschrijven kan op de site: oltm-boek.nl tot uiterlijk 1 februari 2020. Dan betaal je € 19,95 in plaats van € 24,95.