Afbeelding
Foto: Martin Prick
FOTO'S

Laarbeekse Biljartkampioenschappen

Algemeen Sport

Beek en Donk - Al diverse jaren organiseert biljartvereniging 't Centrum uit Beek en Donk een biljarttoernooi. In verschillende gedaantes is dit nu al de dertigste keer. Elk jaar komen er rond de 156 dames en heren naar Laarbeek om te strijden om de prijzen.

Tevreden
Het is erg druk op de zaterdagmiddag van 23 november in het Ontmoetingscentrum. Je kunt geen speld horen vallen, want er wordt druk geredeneerd over hoe het spel gespeeld moet worden. Dit jaar zijn er ook dames van de partij, maar helaas zijn zij niet tot de halve finales doorgedrongen. Op deze middag is de wedstrijd namelijk al voor de elfde dag bezig. Op 13 november rolden de eerste ballen over het onberispelijke groene laken. Cor van den Berg is als voorzitter van 't Centrum ook hier de wedstrijdleider. Bijgestaan door zijn rechterhand Ad de Koning leidt hij het spel met strakke hand. Diverse scheidsrechters zorgen ervoor dat de regels worden nageleefd en beslissen of er wel of niet een punt is gemaakt. Schrijvers leggen dit dan weer vast op papier. Tijdens het hele toernooi is de actuele stand te volgen op een scherm, gekoppeld aan de computer van Ad. Het aantal deelnemers blijft constant, elk jaar tussen de 155 en 170. In augustus worden de verenigingen aangeschreven en kan er gereageerd worden. "En negentig procent komt het volgend jaar terug", vult een tevreden Cor aan.

Wisselbeker
De biljartsport kent vele gedaantes. Het poolbiljart of snooker is wel het bekendst als tijdverdrijf in een weekend. Daar gaat het er dan om diverse gekleurde ballen in een van de zes pockets aan de tafelrand te laten verdwijnen. Dat is aan allerlei regels gebonden. De vorm die in Beek en Donk tijdens het kampioenschap wordt gespeeld is de meest elementaire vorm van biljarten. Het spel kent drie ballen, rood, geel en wit van kleur. De twee spelers kiezen de witte of gele bal om mee te spelen. Die bal hoeft alleen maar de twee andere ballen te raken voor een punt. Bij sommige variaties moet de bal op een speciale manier gespeeld worden, zodat eerst minstens drie keer de tafelrand, de band wordt geraakt. Deze vorm staat bekend als het 'driebanden'. Harrie van der Lippe uit Breugel doet al enkele jaren mee met het toernooi en voelt zich vooral aangetrokken tot het libre-spel bij dit toernooi. "Dit jaar gaat het erg goed en ben ik zelfs doorgedrongen tot de halve finales!" Hij is erg verbaasd als hij deze ook wint. De finale is echter een brug te ver, maar Harrie gaat met een klein aandenken en een mooi gevulde mand met lekkernijen terug naar Breugel. Zijn vrouw is voor het eerst meegekomen naar Beek en Donk. Misschien heeft zij wel geluk gebracht en kan Harrie volgend jaar de wisselbeker mee naar huis brengen!

Uitslag:
Eerste prijzen: Frits Verhoeven, Eric Crooijmans en Rien der Kinderen.
Tweede prijzen: Biek Klaassen (van 't Centrum), Harrie van der Lippe en Antoine van Uden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding