Afbeelding
Foto: (C) Luuk Swinkels
VIDEO

Luuk Swinkels naar Tokio voor WK Trampolinespringen

Algemeen Sport

Beek en Donk - "Ik moet zorgen dat er prestaties neergezet worden, trampolinespringen moet op de kaart!" Met deze woorden geeft Luuk Swinkels uit Beek en Donk aan dat hij voor zichzelf de lat erg hoog legt en het trampolinespringen in Nederland geen 'A-status' heeft. Op het junioren Wereldkampioenschap te Tokio, wat zondag 1 december begint, gaat hij op maar liefst 3 disciplines zijn favoriete sport 'trampolinespringen' beoefenen. Inderdaad niet alledaags en zeker 'niet voor niks', getuige zijn 'jetlag-programma' wat deze en komende week nageleefd moet worden.

Topniveau
Net thuis van wéér een training, staat Luuk Swinkels paraat om met heel veel passie zijn verhaal te doen, over een sport die voor hem in de achtertuin begon: het trampolinespringen. "Het is bizar dat ik wéér op een jeugd Wereldkampioenschap sta en daar met 3 onderdelen mee doe. Te weten de DMT, oftewel dubbel mini trampoline, het individuele springen (hoofdonderdeel) én het synchroon springen met mijn maatje. In de top 20 eindigen zou geweldig zijn, eerst maar eens in de voorrondes mezelf op alle onderdelen plaatsen voor de finalerondes en dan moet ik bij de eerste 8 eindigen!" Het klinkt vanzelfsprekend uit de mond van Luuk en dat is het ook voor hem. "Lukt het ene niet, is er altijd een kans bij een ander onderdeel, maar val je, dan is het afgelopen. Een kans op de finale is dan vrij klein, maar... ik ben vrij stabiel de laatste tijd!"

Opoffering
Dat voor een topsporter 'niets voor niets' geldt, blijkt bij Luuk niet veel anders te zijn. "Ik heb het Commanderij College enkele jaren geleden de rug moeten keren en ben in Rosmalen naar school gegaan, om dichter bij het trainingscomplex van mijn vereniging Flik Flak te zijn. Ik sta om 6.45 uur op, ga met de trein naar den Bosch waar ik van 8.00 tot 10.00 uur train en vlug wat eet. Daarna fiets ik naar Rosmalen voor drie uur school en hierna ga ik weer terug om te trainen van 15.00 tot ongeveer 18.00 uur. Dan neem ik de trein weer naar huis of mijn ouders pikken me op en ben ik iets voor 20.00 uur thuis. Ik heb dan tot 22.00 uur tijd voor 'ontspanning', want 8 uur slapen heb ik nodig om het vol te houden. De dag mag van mij wel een paar uur langer duren", geeft hij lachend aan. "Soms werd het me wat te veel, maar dan enkele daagjes in bed en weer aan de gang", laat Luuk heel gedecideerd horen. "School opgeven is nooit bij me opgekomen. Ik wil bij alles het maximale eruit halen. Ik weet dat het kan en dan moet dat van mezelf!"

Droom
Twee jaar geleden 'droomde' Luuk van de Olympische Spelen in 2020, toen hij meedeed aan het olympische traject. "Dat was inderdaad maar een droom, maar nu is mijn 'goal' om in 2024 in Parijs erbij te zijn, met enkelen van onze club. We hebben een goede groep, waar veel jongens op landelijk niveau meedoen. De KNGU, de Nederlandse gymnastiek-unie, doet eigenlijk bijna niks meer en derhalve moeten wij alles zelf betalen. Gelukkig helpen mijn ouders me enorm, want het is financieel een zware klus. Ik ben daarom ook kortgeleden gaan 'crowdfunden' om zodoende sponsoren te werven..."

Toekomst
"Ik wil graag mijn VWO- diploma gaan halen, een tussenjaar inplannen en dan alleen maar voor het trampolinespringen gaan, toewerken naar de Olympische Spelen van 2024", geeft Luuk bevlogen en overtuigend aan. "Ook wil ik me graag nog eens gaan verdiepen in het Free-style springen. Die lui zitten zó hoog en is keigaaf om te zien!"

Het spreekt voor zich dat Luuk later iets met deze sportachtergrond wil gaan doen en hij geeft ook aan dat 'bewegingswetenschappen' wel iets voor hem zou zijn. Op de vraag of we hem een beetje kunnen volgen, geeft hij aan: "Misschien dat er live-streams zijn om iets uit te zenden van het WK, maar op 'Talentboek'-talenten en teams-Luuk Swinkels- kun je me volgen. Ik moet zorgen dat er prestaties zijn, de senioren hebben het laten afweten!"

Bekijk hieronder een filmpje uit 2018 van Luuk.

Afbeelding