Afbeelding

Steun het zonnepanelenproject van Stichting Vrienden van Ghana - Laarbeek

Algemeen

Beek en Donk - De stichting Vrienden van Ghana - Laarbeek startte vorig jaar met een nieuw project, namelijk zonnepanelen op een revalidatiecentrum in Abesim, Ghana. Eize en Lidy van der Vegt uit Beek en Donk richtte de stichting in 2011 op en werken nu gezamenlijk met Wilde Ganzen aan het nieuwe project.

"Het doel van onze stichting is het ondersteunen van projecten in Ghana op het gebied van gezondheidszorg", vertelt Lidy. "We waren voor die tijd ook al actief in Ghana, want in 2001 vertrok onze dochter naar Ghana voor een stage tijdens haar studie Verpleegkundige." In januari 2018 werd het revalidatiecentrum officieel geopend door de minister van Gezondheidszaken van Ghana. "Nu richt onze stichting zich op het uitbreiden van de kennis en het leren werken met nieuwe technieken, specifiek voor de medewerkers van het centrum." Teus van de Kamp, bestuurslid en orthotist/prosthetist, heeft in 2014 een scholingsprogramma van drie maanden gegeven. In deze periode werden in totaal zes studenten opgeleid. Sindsdien gaat hij jaarlijks voor een periode van acht weken naar het revalidatiecentrum. Alle medewerkers worden dan bijgeschoold en gesuperviseerd in de werkplaats.

Zonnepanelen
Tijdens een bezoek van Teus werd het duidelijk er een oplossing moest komen voor het elektriciteitsnetwerk. De kosten voor elektriciteit zijn hoog in Ghana en vormen daarom een zware last op het budget van het centrum. "Maar daarnaast is het netwerk ook erg onbetrouwbaar", vertelt Eize. "Het land is niet gebouwd op de snelle ontwikkelingen van bedrijven. Zo kiest Ghana ervoor om één keer per week, één dag het stroom in het Noorden/Zuiden/Westen/Oosten uit te zetten, maar het komt ook regelmatig voor dat de stroom gewoon uitvalt."

Geen goed teken voor het centrum, want in de orthopedische werkplaats leidt het tot schade in de productie. Er wordt bijvoorbeeld met kunstoffen en ovens gewerkt. "Als de oven dan uitvalt, kan het materiaal worden weggegooid. Maar bijvoorbeeld ook als er onder vacuüm een prothesekoker wordt gemaakt en het vacuüm valt dan weg, kan al het werk opnieuw gedaan worden. Een enorme kostenpost dus."

Inzamelingsacties
"Door de zonnepanelen valt de inkoop van elektriciteit weg en door aanschaf van accu's, kan het centrum blijven draaien.' Vandaar het idee voor dit duurzame project. Daarvoor is er €25.000,- euro nodig. De stichting verkoopt kerstkaarten en is de komende weken te vinden op kerstmarkten. "We hopen op het einde van dit jaar het bedrag bij elkaar te hebben, zodat er volgend jaar gestart kan worden met de installatie", besluit Lidy.

Wil jij de stichting helpen deze kerst? Doneer dan jouw bijdrage op IBAN: NL22 RABO 0133 1358 45. Wil je meer informatie over het project of zelf een actie opstarten? Ga dan naar www.helpcharles.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding