Ralph Beukers, directeur Hitmetal in Beek en Donk. Hitmetal gaat de naam wijzigen naar de naam die voorheen werd gevoerd: Thibo
Ralph Beukers, directeur Hitmetal in Beek en Donk. Hitmetal gaat de naam wijzigen naar de naam die voorheen werd gevoerd: Thibo Foto: Joost Duppen

Terug van weggeweest: THIBO!

Algemeen

Beek en Donk – Per 1 januari van dit jaar heeft Hitmetal uit Beek en Donk haar naam (terug) veranderd in Thibo. Voor veel mensen is Thibo echter nooit weggeweest. Veel Laarbekenaren hebben er gewerkt, werken er nog of hebben op wat voor manier dan ook een binding met het bedrijf dat al 177 jaar gevestigd is langs het kanaal in Beek en Donk. Algemeen directeur Ralph Beukers legt uit waarom zijn bedrijf kiest voor deze oude nieuwe naam.

Maar eerst even kort; hoe het allemaal begon…
Thibo gaat ver terug; maar liefst meer dan 175 jaar! In 1842 start timmerman en aannemer Piet van Thiel een spijkerfabriek in Beek en Donk, alwaar hij spijkers produceert met de hand. Na tien jaar stappen zijn twee jongere broers in de fabriek en gaat het bedrijf Gebroeders Van Thiel heten. Wanneer jaren later zijn eigen zoons instappen, krijgt het bedrijf de toepasselijke naam 'Piet van Thiel en Zonen Beek en Donk'. Behalve spijkers legt de fabriek zich ook toe op het trekken van draad; vandaar dat de fabriek in 1967 wordt omgedoopt tot 'Thibo Draad- en Bouwstaalproducten'. In 1987 splitst dit bedrijf zich in twee bedrijven; Thibobouwstaal en Thibo Draad. Door de overname van diverse bedrijven, de komst van nieuw management en het varen van een andere koers verandert de naam Thibo Draad in 2004 in Hitmetal. Nu, vijftien jaar later, kiest men ervoor de naam weer te wijzigen in Thibo. Alleen Thibo, dat wel. De vraag is waarom?

Ralph, vanwaar deze naamswijziging?
"Het bedrijf heeft door de jaren heen veel veranderingen doorgemaakt. De naam Hitmetal past niet meer bij het bedrijf anno 2020", vertelt de algemeen directeur. "We zijn geen metaalgroothandel meer, we zijn veel meer dan alleen een eindproduct. Onze koers is veranderd van product- naar marktgeoriënteerd. We ontwerpen, produceren en leveren bouwhekken, permanente hekwerksystemen en elektronische schuifpoorten voor de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. We hebben alles in eigen huis om het proces van A tot Z te organiseren en te begeleiden. Met de naam Thibo willen we (nog) meer naamsbekendheid op de eindmarkt genereren."

Waarom denk je dat de oude naam hieraan een bijdrage kan leveren?
Beukers: "De naam Thibo is al 177 jaar een begrip in Beek en Donk en omstreken. We zijn onderdeel van de gemeenschap. Als je in Laarbeek iemand vraagt naar Hitmetal, heb je kans dat diegene niet weet over welk bedrijf je spreekt maar als je de naam Thibo laat vallen, is er praktisch altijd sprake van herkenning. Mensen zijn trots op dit Laarbeeks erfgoed, het is een betekenisvolle naam. Maar ook onder niet-regionale klanten worden we nog steeds Thibo genoemd en zitten we nog steeds onder de letter T in het klantenbestand. Daarnaast zijn we zelf ook ontzettend trots op ons bedrijf en vanuit die trots kiezen we bewust voor een naam die ook over 177 jaar nog bekend in de oren zal klinken."

Verandert er behalve de naam nog meer Ralph?
"Onze kernwaarden zijn kwaliteit, service en betrouwbaarheid. Die waarden zijn in 177 jaar niet veranderd. We zijn een betrouwbare partner voor onze klanten, de omgeving, ons personeel en de gemeente. Vanuit die visie hebben we de blauwe kraan langs het kanaal destijds ook geschonken aan de gemeente.

We vinden het ontzettend belangrijk om een duurzame relatie met klanten en toeleveranciers op te bouwen en te onderhouden. Maar de markt verandert en wil je over 177 jaar nog meedoen, dan zul je daarop moeten anticiperen. We willen een merk worden. Daar hoort ook een sterke naam bij. Een naam die abstract is en past bij deze tijd. Twee jaar geleden zijn we al gestart met Thibo online. Met deze naamswijziging is de cirkel rond, het versterkt elkaar."

Voor meer info: www.thibo.nl.