Lezing bij Heemkundekring De Lange Vonder

Algemeen Lezingen

Beek en Donk - Heemkundekring De Lange Vonder in Beek en Donk houdt maandag 27 januari een lezing ('Van domineeshuis tot Van Goghhuis') in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg. Deze lezing start om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden. Niet-leden betalen €2,00 entree.

Van het succesvolle boek over het Van Goghhuis in Nuenen verscheen al de tweede druk. De 255 jaar oude protestantse pastorie werd vooral beroemd door het gezin Van Gogh. Zoon Vincent zou bijna twee jaar in Nuenen wonen en werken en er een kwart van zijn werk produceren. Zijn verhaal komt in geuren en kleuren voorbij. Maar de kunstenaars in het voetspoor van Vincent en van de meer dan twintig predikanten die vanaf 1764 de pastorie bewoonden. Auteur Peter van Overbruggen geeft met zijn lezing een inkijkje in de boeiende geschiedenis van dit bijzondere huis zijn markante bewoners.

De monumentale Nuenense pastorie en zijn bewoners spelen de hoofdrol. Vader en zoon van Gogh, de geliefde van Vincent, een Brabantse 'papenhater' en een 'rooie dominee' die uit Brabant werd verbannen. Ook de relatie tussen katholiek en protestant in Brabant komt ter sprake. In de lezing komen het monumentale huis en de paradijselijke tuin tot leven. Oud-Nuenenaar en zanger Gerard van Maasakkers maakte ooit een studie van die tuin: hoe die er uitzag in de tijd van Van Gogh.

De pastorie heeft als 'Van Goghhuis' wereldwijde bekendheid gekregen. De eerste biograaf van Vincent, de Amerikaan Irving Stone, logeerde in de Nuenense pastorie om inspiratie op te doen voor zijn biografie over Vincent 'Lust for Life'. In de jaren '50 kwam werd dit boek ook in Nuenen verfilmd met in de hoofdrol Kirk Douglas als Vincent.

Kortom: een Brabantse geschiedenis vol ontdekkingen en verborgen geschiedenissen. De lezing besluit met een spectaculaire onthulling van een tot dan toe verborgen geschiedenis uit het boek: het verhaal van een joodse onderduiker van 75 jaar geleden.

Drs. Peter van Overbruggen werd in 1947 in Nuenen geboren. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij theologie en Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen. Vanaf 1973 was hij neerlandicus aan het Augustinianum te Eindhoven, later ook conrector en plaatsvervangend rector. Bij het 100-jarig bestaan van zijn school in 1998 stelde hij een historisch boek samen, met bijdragen van o.a. oud-premier Dries van Agt. Hij is o.a. schrijver-redacteur van diverse literair-historische tijdschriften en bestuurslid van verschillende culturele instellingen. De presentator is lid stuurgroep gidsen en voorzitter van de Stichting Kunstfonds van het Museum Vincentre en geeft lezingen over diverse Van Goghonderwerpen.