Column Van de redactie
Column Van de redactie
COLUMN

En toen werd het stil …

Algemeen Coronavirus

17 mensen overleden aan het coronavirus in Laarbeek. Een kerngezonde jonge vent van 29 jaar die midden uit de gemeenschap wordt getrokken. Bijna 30 inwoners in het ziekenhuis. Het zijn kei harde cijfers en gebeurtenissen, die ons afgelopen dagen raakten. Het raakt ons als medium, want wij hebben de taak om hierover te berichten. Maar het raakt nog harder de hele samenleving. Het beukt binnen. De wereld staat letterlijk stil. Het coronavirus: het lijkt op oorlog, alleen deze vijand zie je niet. Maar dat ie hard toeslaat, dat mag duidelijk zijn.

Waar we kunnen, proberen we met onze redactie positief nieuws te brengen. We merken dat inwoners daar behoefte aan hebben. Het thuisisolement begint op te breken. De zon schijnt, mensen willen naar buiten, maar het kan niet. Als er dan in een paar dagen zo’n negatief nieuws bij komt, komt de treurnis naar boven. Waar gaat dit naartoe?

Maar het zorgt ook voor sociale cohesie, verbroedering. En dat op de ‘social distance-manier’. Mensen verenigen zich op social media, door bijvoorbeeld het houden van een berenjacht. Ouderen mensen worden toegezongen vanuit de straat. Er worden veel brieven en knutselwerkjes opgestuurd en bezorgd. Spontane digitale evenementen ontstaan, zoals de Kwizut Thuisblijverskwis en het Laarbeeks Thuisfestival. Allemaal vanuit de goedheid van de mens en de wil om elkaar hier doorheen te trekken.

Emotioneel is de grote bloemenzee bij het standbeeld van de 29-jarige Guus in Lieshout (een evenbeeld van toen hij kind was). Mensen leggen – op gepaste wijze met afstand – bloemen neer bij zijn beeld. Er wordt gehuild. Er worden herinneringen opgehaald. Het typeert de tijd waarin we zitten: #SamenSterk. We móeten er samen doorheen.

Het is een rare tijd. Deze crisis raakt ons allemaal. Wij hopen u de komende periode positief nieuws te kunnen brengen. Maar niets is zo onvoorspelbaar als deze periode. Laten we met zijn allen zoveel mogelijk thuisblijven en dit coronavirus aanpakken. Dat is de enige manier om ons erdoorheen te slaan. Kom op mensen, we gaan dit doen samen! #SamenSterk