Het Hagelkruis in Aarle-Rixtel omstreeks de jaren '50
Het Hagelkruis in Aarle-Rixtel omstreeks de jaren '50 Foto: Heemkundekring Barthold van Heessel

Hagelkruis in Aarle-Rixtel wordt in ere hersteld

Algemeen

Aarle-Rixtel - Nu is het nog omringd met bouwhekken en staat het er maar verlaten bij, maar binnen niet al te lange tijd wordt het hagelkruis in Aarle-Rixtel weer in oude glorie hersteld.

Het hekwerk dat kapot gereden was, is gerepareerd. Het oorspronkelijke muurtje waarop het hek rust, wordt opgehoogd, zodat het hagelkruis weer een duidelijk herkenningspunt wordt. De gemeente plaatst er een bankje en twee bomen bij (ter bescherming van het hagelkruis en het hekwerk) en er komt een infobord bij te staan zodat mensen de historie van het kruis kunnen lezen.

Want uniek is het kruis bij het zandpad aan de Hoge Akkers. Het dateert uit de middeleeuwen en staat vermoedelijk al zo’n 700 tot 800 jaar op die plek. Het is uniek in zijn soort in Nederland. Het is niet van grote materiële waarde (het kruis is van steen), maar de immateriële waarde is des te groter. Lange tijd werd het omring door het hekwerk, maar het vele landbouwverkeer dat gebruikmaakt van de zandpaden daar, heeft het hekwerk vermoedelijk vernield. Daarom worden de greppels die er ooit lagen om de scheiding tussen de zandpaden en de agrarische percelen duidelijk te markeren ook terug in het landschap aangebracht. Voor het landbouwverkeer komen er oversteekplaatsen. Dit alles om het hagelkruis voor lange tijd te beschermen.

Afbeelding