De nieuwe Koning: Kailey Gruijters
De nieuwe Koning: Kailey Gruijters

Kailey Gruijters Koning Onze Lieve Vrouwe Gilde Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Een bijzondere dag was het voor de Blauwe Schut afgelopen zondag. Door dat vermaledijde coronavirus was het bijna onmogelijk om het Gildeweekend met het Koningschieten door te laten gaan. Toch hebben ze uiteindelijk, na enkele pogingen, toestemming gekregen van de gemeente Laarbeek om dit niet weg te denken evenement door te laten gaan. Met alleen het eigen gilde, een kleine delegatie van het St. Margarethagilde en Laarbeekkoning Andre van Nunen was het gelukt om er toch een mooie dag van te maken. Verder was deze dag, jammer genoeg, voor het publiek niet toegankelijk.

De dag begon met een heerlijke maaltijd en een mooie gildeviering op het 'Jan van Doorenpaviljoen' door Gildepastor Ton Schepens. Sinds kort beschikt de Blauwe Schut over een prachtig altaar wat op een mooie plek is opgesteld op het gildeterrein. In eerste instantie werd dit mooie altaar door de pastor ingewijd waarna een korte dienst volgde waarin ook de Koningsvogel werd gewijd. Het altaar is afkomstig uit de kapel van Mariëngaarde waar nu het medisch centrum is gevestigd. Na de dienst werden maar liefst acht Koningskandidaten naar voren geroepen om te loten voor de volgorde. Hierna volgde het vrijen van de vogel door er drie keer met het gilde omheen te trekken. 

Na het vrijen van de vogel was het aan de burgerlijke en kerkelijke overheid de beurt om het schieten in te leiden. Vervolgens moest de afgaande Koning, Mari Kerkhof, een drietal schoten lossen waarna de strijd ging tussen de kandidaten. Helaas moesten ze wachten op de Burgemeester die, na achteraf bleek, door een misverstand in de planning helaas verstek moest laten gaan. Zijn rol werd echter met verve overgenomen door Laarbeekkoning Andre van Nunen. Een waardige vervanger. Hierna barstte er een spannende strijd los tussen de acht zeer gemotiveerde kandidaten. Uiteindelijk gaf de vogel zich na 65 schoten gewonnen en mocht Kailey Gruijters zich tot Koning kronen van de Blauwe Schut. Gezien zijn reactie was het een schot in de roos. Wat hierna volgde was het omhangen van het Koningszilver en de inhuldiging wat geheel, coronaproef, door zijn vader Jos werd gedaan. Kailey gaat namelijk als vrijgezel door het leven. Nadat iedereen zich tegoed had gedaan aan het Koningsbier werd de Koning volgens traditie naar huis gebracht. Het was een memorabele dag die geheel coronaproef was verlopen. Felicitaties aan de nieuwe Koning.

Gildepastor Ton Schepens zegent het nieuwe altaar in