Tom van den Heuvel en Marscha Verstappen
Tom van den Heuvel en Marscha Verstappen Foto: Daphne Poulisse

Kleinschalig, begeleid wonen in Aarle-Rixtel; 'Samen en lokaal' zijn de sleutelwoorden

Algemeen

Aarle-Rixtel - Het terrein waar nu Wasserij en Strijkerij Jaantje huist in Aarle-Rixtel, moet er binnen nu en een jaar compleet anders uitzien. De wasserij komt voor aan de straat te zitten en bij het geheel komen 14 studio’s waar mensen begeleid kunnen wonen. Daar zal ook 24 uur per dag zorg aanwezig zijn. Het wooninitiatief gaat onder de noemer ’t Heuveltje de toekomst in.

De plannen om deze woonplek te creëren voor mensen met een verstandelijke beperking lagen er al langer, maar nu wordt het echt concreet. Er is een stichting opgericht die zorg gaat dragen voor de zorg. Vastgoedregisseur zet het pand neer. Marscha Verstappen, oprichtster van Snoeperij Jantje en Wasserij en Strijkerij Jaantje zit in de stichting, samen met Tom van den Heuvel. Hij krijgt vooral de coördinerende rol om een en ander in goede banen te gaan leiden. "Op de grond van de wasserij zit een maatschappelijke bestemming. Daarvoor waren we op zoek naar een goede invulling. Kleinschalig begeleid wonen past daar perfect in”, legt Verstappen uit.

Er komt een gebouw te staan van twee woonlagen, met daarin 12 studio’s. Op de plek waar nu de Wasserij staat, komen nog eens twee extra studio’s. Die worden allemaal verbonden met een gezamenlijke ruimte. Voor Verstappen en Van den Heuvel zijn ‘samen en lokaal’ de sleutelwoorden van het project. "We gaan nu eerst zorgen dat het team van verzorgenden er is. Samen met hen gaan we kijken hoe we het project invulling kunnen geven. Gaandeweg moet duidelijk worden voor welke bewoners het nu precies is”, legt Van den Heuvel uit.

Het project is bijzonder, omdat het niet zorg aanbiedt vanuit een grote zorgaanbieder, maar met een eigen, gekwalificeerd team gaat werken. "Er moet een zelfsturend team staan. Daarnaast willen we zoveel mogelijk lokaal. Denk daarbij aan de bewoners, het personeel, maar ook het eten. Uiteindelijk moet het een plek worden waar deze mensen langdurig, structureel kunnen wonen. Als we dat kunnen realiseren, dat zou gaaf zijn.”

Verstappen: "Zoals het er nu naar uitziet, komen er jongvolwassenen te wonen. Maar dat is nog niet zeker. Eind december zou de bouw moeten kunnen beginnen en volgend jaar rond deze tijd moeten de bewoners hun studio betrekken. De vraag is niet meer of, maar hoe het vorm gaat krijgen. Het mooiste is om plannen te maken waarvan je weet dat niemand rijk hoeft te worden.”