Afbeelding

Wantoestanden bij agrarisch bedrijf Lieshout/Mariahout; dieren geëuthanaseerd

Dier & Natuur

Lieshout/Mariahout - Het Peelland Interventie Team (PIT) heeft samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op dinsdag 27 oktober twee locaties van dezelfde eigenaar in de gemeente Laarbeek bezocht. De NVWA constateerde dierenwelzijnsproblemen op beide locaties. 

Zo was het stalklimaat niet op orde vanwege onvoldoende ventilatie. Ook de wasplaats was niet schoon, putten niet afgedekt en stalen roosters waren in slechte conditie. Sommige dieren kregen niet de nodige zorg. Op één locatie was de conditie van 12 dieren zo slecht, dat deze door een dierenarts moesten worden geëuthanaseerd. Op de andere locatie werden om dezelfde reden 4 dieren geëuthanaseerd. Onder de voedselsilo’s werd vervuiling vastgesteld en het mestniveau in putten was te hoog. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant constateerde dat de netheid niet op orde was en noteerde een milieuovertreding die tot nader onderzoek leidt. Tot slot was er een persoon woonachtig op een van beide percelen, wat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan.

“Deze wantoestanden zijn een schande 
voor de hele sector”

Alle overtredingen worden beoordeeld op juridische vervolgstappen. “Deze wantoestanden zijn een schande voor de hele sector en maken dat ingrijpen noodzakelijk is. Ik blijf controleren totdat de overtredingen stoppen”, aldus burgemeester Frank van der Meijden.

Samen misstanden aanpakken met handhaving en zorg
Bij de actie van dinsdag waren, naast de gemeente Laarbeek, ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) en de Veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost betrokken.

PIT
Onder de regie van het ‘Peelland Interventie Team’ zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarvan sterk het vermoeden bestaat dat er sprake is van misstanden of niet voldoen aan wet- en regelgeving. Het team kijkt naar brandveiligheid, boekhouding, illegale bewoning, vergunningen, inschrijving Basisregistratie Personen (BRP), mensenhandel, prostitutie, drugs, sociale zekerheidsfraude en andere overtredingen. Het PIT werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstanties om te komen tot duurzame oplossingen.

Handhaving
Het naleven van wet- en regelgeving is een serieuze zaak. Als het vermoeden bestaat dat een eigenaar zich niet aan de regels houdt, neemt de gemeente de verantwoordelijkheid om daarop te controleren. Dit in het belang van de omgeving, maar ook in het belang van degenen die er verblijven. Het handhavingsbeleid dat daarvoor is vastgesteld wordt onder andere uitgevoerd in samenwerking met meerdere partijen. “De aanpak van criminaliteit en ondermijning is een continu proces. We blijven deze strijd voeren en grijpen in als er iets niet in de haak is. Ook de samenleving heeft een signalerende rol. Mensen kunnen zich bewust zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt en melden bij Meld Misdaad Anoniem of bij de politie als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt”, aldus burgemeester Van der Meijden van de gemeente Laarbeek. “Oplettende burgers helpen om de samenleving leefbaar te houden.”

Informatie en tips
Inwoners kunnen eventuele overlastsituaties en verdachte situaties aan het PIT doorgeven. Dit kan anoniem per telefoon 0492-587309 of per e-mail info@pitteam.nl.

Ook bij Meld Misdaad Anoniem (afgekort M.) kunnen meldingen worden gedaan via 0800-7000. Alle tips worden vertrouwelijk behandeld.