Afbeelding

Robijnen jubileum voor Lieholter Blaaskapel

Algemeen

Lieshout - Voor de muzikanten van de Lieholter Blaaskapel is 2020 een bijzonder jaar. Medio november is het namelijk 40 jaar geleden dat hofkapel De Kèlfkes tijdens het Prinsenbal van CV De Raopers in Lieshout haar eerste publieke optreden had. Alle voornamelijk jeugdige muzikanten waren lid van harmonie St. Caecilia. Tot 1988 beleefde de hofkapel samen met de carnavalsvereniging een roemruchte periode.

Hierna ging de kapel haar eigen weg en breidde haar repertoire uit met dans- en volksmuziek uit o.a. Egerland, Oostenrijk en Tsjechië maar ook ander genre en solistische werken werden niet geschuwd. Vanaf de beginjaren namen De Kèlfkes ook deel aan festivals in de regio. Het optreden op het grootste jaarlijkse festival in onze regio in Aarle-Rixtel werd in de ruim 20 jaar van deelname opvallend vaak met de publieksprijs gewaardeerd.

Naamswijziging
In 1989 organiseerde de kapel voor het eerst het Lieshouts Klankfestijn. Dat jaarlijks festival vond plaats in het derde weekend van juni. Omdat het uitgebreide repertoire en op enig moment ook de gemiddelde leeftijd van de muzikanten niet meer aansloot bij kapelnaam De Kèlfkes werd deze in 1992 gewijzigd in De Lieholter Blaaskapel.

Onder leiding van dirigent Ben van den Biggelaar boekte de kapel in de periode 1995-2005 een flinke muzikale vooruitgang. In 2000 werd de vriendenkring van de kapel opgericht. Na het 25-jarig jubileum van de kapel in 2005 werd de muzikale leiding overgedragen aan onze trompettist Frank Fleuren. Door zijn inspirerende leiding, de uitdagende muziekstukken en niet aflatende inzet van de muzikanten is het muzikale niveau verder gestegen. De kapel zet zich in om de blaasmuziek in de regio levend houden. De kapel telt nu tien muzikanten, waarvan Ton Jacobs (bas), Theo van Kaathoven (slagwerk) en Peter van Kaathoven (trompet) vanaf het begin lid zijn.

Wekelijkse repetitie
2020 is echter ook het jaar dat de kapel met de gevolgen van het wereldwijd verspreide coronavirus te maken kreeg. Sinds maart werden daardoor alle geplande optredens geannuleerd. De wekelijkse repetitie op woensdagavond kwam te vervallen en de voorbereidingen op het robijnen jubileum werden opgeschort. Na de zomervakantie konden de repetities worden hervat maar door de aangescherpte maatregelen zijn deze nu weer opgeschort. Het virus heeft onze samenleving nog steeds stevig in haar greep. Het jubileumfeest wordt uitgesteld totdat dit in een gemoedelijke en feestelijke sfeer kan worden gevierd. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat zoiets weer mogelijk is.