Marly Driessens
Marly Driessens Foto: Mark Barten

Jantine van den Boom volgt Marly Driessens op als nieuwe directeur bibliotheek

Algemeen

Laarbeek - Na zes jaar neemt directeur Marly Driessens per 1 januari 2021 afscheid van Bibliotheek De Lage Beemden. Zij wordt opgevolgd door Jantine van den Boom, nu nog integraal manager bij De Lage Beemden. Bibliotheek De Lage Beemden is de openbare bibliotheek voor Boekel, Gemert-Bakel en Laarbeek.

Driessens vulde de directiefunctie sinds januari 2015 in. In de zes jaar die zij voor De Lage Beemden werkte zijn er grote veranderingen geweest in de sector die ook bij Bibliotheek De Lage Beemden zijn doorgevoerd. In 2015 was de dienstverlening nog vooral gericht op het uitlenen van boeken. Nu staat er een moderne maatschappelijke bibliotheek waarbij ontwikkeling, ontmoeting en ontspanning hoog in het vaandel staan.

Maatschappelijke uitdagingen
De bibliotheek draagt actief bij aan de aanpak van grote maatschappelijke uitdagingen zoals leesbevordering, laaggeletterdheid, een leven lang leren, informatievaardigheden en digitalisering. Dit doet zij met een diversiteit aan programma’s en activiteiten zoals BoekStart, de Bibliotheek op school, kenniscafés, kennisfabrieken, workshops, cursussen én het uitlenen van boeken. Driessens: “Bibliotheek De Lage Beemden is stevig lokaal verankerd. Onze dienstverlening sluit nauw aan bij de gemeentelijke doelstellingen. We werken samen met vele lokale en regionale partners. Denk aan alle basisscholen en het voortgezet onderwijs, de kinderopvang en het consultatiebureau, het ROC, Stichting Leergeld, Stichting Lezen en Schrijven, bibliotheken in de brainportregio en Brabant en diverse lokale culturele-, maatschappelijke- en vrijwilligersorganisaties. Dit doen we met een team van 24 medewerkers en 90 vrijwilligers.”

Groei in activiteiten
Dat de dienstverlening veranderd is, valt ook af te leiden uit een aantal cijfers. Het aantal activiteiten georganiseerd en uitgevoerd door de bibliotheek is toegenomen van 19 in 2015 naar 239 in 2019 (2020 is geen representatief jaar vanwege corona). Het aantal bereikte mensen met deze activiteiten nam toe van 631 naar bijna 4000. Het aantal basisscholen met een Bibliotheek op school (dBos) groeide van 15 naar 20, met de verwachting dat over 2 jaar alle scholen in de aangesloten gemeentes een dBos hebben en inmiddels wordt op 43 plaatsen actief samengewerkt met voorschoolse organisaties (was 22 in 2015). In 2015 en 2016 zijn 4 van de 6 bibliotheekvestigingen verhuisd, waarbij de inrichting afgestemd is op de wensen van nu en de openingsuren fors verruimd zijn door onbemande openstelling en zelfbediening. Ook het aantal leden van de bibliotheek nam toe. In 2015 waren 11.093 mensen lid van de bibliotheek. In 2020 zijn dit er 13.497. Driessens: “Deze toename is ontstaan door de intensieve samenwerking met het onderwijs. Alle kinderen op school worden lid van de bibliotheek en kunnen boeken lenen op school en in de bibliotheken.”

Toekomst
Marly Driessens wordt opgevolgd door Jantine van den Boom, sinds drie jaar verbonden aan Bibliotheek De Lage Beemden. De agenda van Van den Boom is meteen goed gevuld. Voor 1 mei moet het nieuwe meerjarenbeleid klaar zijn voor 2022 – 2025, de gemeente Gemert-Bakel breidt de taken van de bibliotheek uit per 1 januari en de gemeente Laarbeek heeft juist bezuinigingen aangekondigd waarover gesproken moet worden. Daarnaast wil Bibliotheek De Lage Beemden op korte termijn boetevrij worden, wordt in de brainportregio intensief samengewerkt aan ‘De bibliotheek van de Toekomst’ en staat de certificering van de organisatie gepland in juli. Van den Boom: “Ik hoef me niet te vervelen. Er liggen mooie vraagstukken klaar waar ik graag mee aan de slag ga. Ik wil de ingezette lijn van de afgelopen jaren doorzetten en doorontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om hiermee te starten.”