De nestkasten werden geplaatst op landgoed Croy.
De nestkasten werden geplaatst op landgoed Croy. Foto:

Nestkasten zijn succes op Croy

Dier & Natuur

Aarle-Rixtel - De beheerder van landgoed Croy, Stichting Geloof, Hoop en Liefde, vroeg begin maart aan de vogelwerkgroep van het IVN of zij nestkasten zouden kunnen plaatsen ter bestrijding van de eikenprocessierups. Hierop heeft de vogelwerkgroep positief gereageerd.

Om de nestkasten nog voor het broedseizoen klaar te hebben was de vraag of het IVN de nestkasten zelf zouden maken of dat die kant en klaar gekocht zouden worden. Na wat speurwerk van Jan Koot op internet werd besloten om ze als bouwpakket aan te schaffen. Op 16 maart zijn de bouwpakketten geleverd, 33 stuks, alle met een invlieggat van 32 mm, en konden ze in elkaar gezet worden. De kasten zijn met lijm en spijkers in elkaar gezet en er is dakleer op het dakje gebrand.

Jan en Bert Staal zijn op 26 maart met de beheerder de locaties gaan bekijken. Er werd besloten om enkele kasten bij de oprijlaan te plaatsen en om de rest te verdelen over het wandelpad dat vanaf het kasteel naar de Jonker Karellaan loopt en het wandelpad bij Kruisschot. De kasten zijn op 1 april door Piet Gruijters Bert geplaatst. Tijdens het plaatsen, werden er al enkele door mezen geïnspecteerd aan binnen- en buitenkant en na luttele tijd werd de gewenste vloerbedekking naar binnen gesjouwd.

Bij het controleren op 6 oktober door Piet en Bert of de kasten ook bewoond zijn geweest kwamen zij tot het volgende resultaat:
- Langs de oprijlaan hangen 5 nestkasten waarvan 3 bezet zijn geweest,
- van de 11 kasten richting Jonker Karellaan waren 8 kasten bezet geweest, van de andere 3 kasten waren er 2 door een specht bewerkt,
- van de 17 kasten bij Kruisschot waren 15 stuks bezet, in 1 kast was een begin van een nest te zien.
Al met al een mooi resultaat.