Thijs Fransen
Thijs Fransen Foto: Martin Prick

Aarlese Thijs betrokken bij Netflixproductie

Algemeen

Aarle-Rixtel- Thijs Fransen heeft van dichtbij het ontstaan van een film meegemaakt, die tot ieders verrassing in de week voor kerst uitkwam op Netflix.

Het avontuur van Thijs begint op zijn school, het examenjaar van het creatieve instituut SintLucas in Eindhoven, waar hij aan de richting multimedia, audiovisueel specialist studeert. “Daar moet je aan het einde van het derde jaar een stageplaats kiezen, maar ik wilde wel iets bijzonders.” Omdat Thijs nogal geïnteresseerd is in het fenomeen festivals en alles wat daar van zijn specialisatie bij komt kijken, gaat hij op zoek naar een bedrijf dat op dat gebied actief is.

Helaas geen festivals
Omdat Nederland dit jaar te maken heeft met de coronapandemie gaan veel festivals niet door, tot verdriet van veel liefhebbers maar vooral ook van de organisatoren. Hèt bedrijf dat veel festivals over de hele wereld en dus ook in Nederland coördineert, is Q-dance. Dit bedrijf bedenkt daarom een alternatief voor het hardstyle-dancefeest Qlimax, dat elk jaar in het Gelredome in Arnhem wordt gehouden. Dit wordt het idee voor een film onder de naam Qlimax The Source, waarvoor de opdracht wordt verleend aan het bedrijf Epic Cinema in Amsterdam, waarvan Stijn Verlinde de directeur-producent is. Hier komen de twee lijnen bij elkaar.

Thijs zoekt namelijk een stageplek bij een audiovisueel bedrijf en stuit op Epic Cinema. Hij schrijft via Instagram een berichtje aan de, voor hem op dat moment volstrekt onbekende, Stijn Verlinde. Daarbij voegt hij een portfolio van alles, wat hem aantrekt in de festivalmuziek en vooral de combinatie van deze muziek en zijn studie. Dit blijkt binnen het bedrijf van Stijn een perfecte combinatie te vormen. Tijdens een kennismakingsgesprek blijkt dat het bedrijf groter is dan Thijs verwachtte. Het portfolio en de al opgedane ervaring bij het Gemertse bedrijf Woody Wonder is aanleiding voor een stageplaats bij Epic Cinema. Deze stageplek brengt hem onder andere op festivals in Roemenië, maar ook naar Tomorrowland in België.

Alles voor de fans
Fans zijn voor een event belangrijk. Zij moeten weten dat zij niet vergeten worden. Een film waarin grote artiesten de show opvoeren die normaal op een festival wordt getoond, is natuurlijk erg aantrekkelijk voor fans. Zij hebben er dan ook geld voor over om op de eerste rij te zitten als de film wordt uitgebracht. Als naam wordt gekozen voor Qlimax The Source. De source, de bron, komt in elk van de zeven optredens van de verschillende artiesten terug en vormt dus de rode draad van de film. In Nederland zoekt de filmploeg naar karakteristieke landschappen, waar elk van deze 7 hoofdstukken zich afspelen. Er worden hoge eisen aan gesteld; de locatie moet natuurlijk in het verhaal passen, maar ook wat afgelegen zijn. Want legt Thijs uit: ”Je moet natuurlijk geen groepen mensen lokken die naar de opnames te komen kijken.” Zo is er gedraaid in een oude uienfabriek in Amsterdam, maar ook bij Lux et Terra in Lierop waar een oude tempel staat die uitstekend past in de verhaallijn.

Fantastisch
De taak van Thijs is het direct helpen van de cameramensen en af en toe het zelf hanteren van de filmcamera. Eigenlijk had hij een leuke tweede stageplaats in Los Angeles gepland vanuit zijn oude contact met Woody Wonder, maar door de coronacrisis valt dit in het water. Gelukkig kan hij het bestaande contact met Epic Cinema gebruiken voor een hopelijk interessante tweede stage bij het bedrijf van Stijn. Daar hoopt Thijs minstens zoveel te leren, als hij tijdens het najaar heeft opgestoken over de festivalwereld. Zijn doel is echter niet het alleen bedienen van de camera. “Nee, het zelf produceren en regisseren van zo’n film lijkt me echt ‘vet’, de combinatie van de muziek en festival is voor mij fantastisch.”