Afbeelding
Foto: Mark Barten

Gesprekken met inwoners zorgen voor minder overlast

Algemeen

Laarbeek - Door aan de voorkant het gesprek met inwoners aan te gaan, is er minder overlast. Dit is volgens de gemeente de reden dat het afgelopen oud en nieuw rustig is verlopen, maar dat ook de boa’s in Laarbeek een ‘goed jaar’ hebben gehad.

Afgelopen oud en nieuw werden nog wel enkele zaken vernield (vier vuilnisbakken, twee bankjes en één container), maar gekeken naar het jaar ervoor was dit beduidend minder. De schade kwam nu tussen de 3000 en 4000 euro. Drie keer minder dan een jaar eerder, legde burgemeester Frank van der Meijden deze week uit. “Mensen die vorig jaar over de schreef zijn gegaan hebben we nu aangeschreven en gewaarschuwd. Ook mensen die op sociale media aangaven zich niet aan de regels te houden wat betreft het vuurwerkverbod, daar zijn we het gesprek mee aangegaan. Dan merk je dat er begrip is.”

Preventie
Ook werd gesproken over de inzet van de boa’s het afgelopen jaar in Laarbeek. Daarin is, net als met oud en nieuw, zwaar het accent gelegd op preventie. Van der Meijden gaf aan dat in vergelijking met 2019 minder gewaarschuwd is in 2020 als het gaat om controle op alcoholgebruik bij horecazaken. Ook is er een daling van het aantal meldingen van hondenpoepoverlast. 99 in 2019, 60 in 2020. Wel is er een stijging van mensen die zonder vergunning aan het vissen zijn en mensen die dan ook nog eens hun troep achterlaten. In totaal kwamen de Laarbeekse boa’s in 2020 968 keer in actie, in 2019 was 896 keer.

Prioriteiten
Voor 2021 hebben de boa’s enkele prioriteiten opgesteld waar zij zich mee bezig willen houden. Het gaat hier dan om het op het verkeerde moment aanbieden van afval; overlast van hondenpoep en de aanpak van overlast van wagens, aanhangers, caravans die verkeerd staan geparkeerd. Van der Meijden: “De boa’s zijn nadrukkelijker in het beeld op de straat en regelmatig leidt dit tot een goed gesprek.”