Kyell de Haas
Kyell de Haas Foto: AVROTROS

Kyell de Haas uit Aarle-Rixtel doet mee aan tv-programma de Make-up Cup: “Make-up is voor iedereen”

Algemeen

Aarle-Rixtel - De komende paar weken schittert de Aarle-Rixtelse Kyell de Haas (16) met zijn make-up looks op tv bij NPO Zapp. Samen met negen anderen strijd hij in een afvalrace om de Make-up Cup en laten ze zich van hun beste kant zien. De kandidaten willen laten zien dat make-up voor iedereen is.

Per aflevering is er een technische en een creatieve opdracht. Ook komt er iedere aflevering een gastjury langs. Tot nu toe zijn Monica Geuze en Roxeanne Hazes al in het programma verschenen. Hierbij draait het allemaal om de techniek. Tijdens het aanbrengen van de make-up vertellen de kandidaten hoe ze het aanpakken. Naderhand bepaalt NikkieTutorials (Nikkie de Jager) wie er gewonnen heeft. De winnaar verdient dan de ‘golden brush’ en mag tijdens de creatieve opdracht een tip vragen aan Nikkie. “Mijn favoriete look van de technische opdrachten tot nu toe is die van de lip art. Toen heb ik het laten lijken alsof er een slang door mijn lippen liep”, vertelt Kyell.

Diamonds 
Bij de creatieve opdracht horen de kandidaten ter plekke waar ze hun look op moeten inspireren. “Bij de eerste opdracht kozen we een influencer. Ik koos Zay B. Zij is nog niet zo bekend en ik wilde haar graag een podium geven. Ook vind ik haar heel creatief.” De tweede opdracht was gebaseerd op muziek.Het liedje dat Kyell koos als inspiratiebron had een speciale reden. “Ik heb het nummer Diamonds gekozen van Rihanna. In dat liedje zingt ze ‘We’re beautiful like diamonds in the sky’ en dat vind ik een hele mooie boodschap. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen gelijk is. Met deze look heb ik ook de connectie gelegd met de LGBTQ+ community door een regenboog in de look te verwerken.”

Ru Pauls Drag Race
“Vroeger vond ik het moeilijk om te accepteren dat ik homo ben, maar ik wilde wel graag meer mezelf zijn. Een vriend raadde mij toen aan om Ru Paul’s Drag Race te kijken en er ging een wereld voor me open. Iedereen kon daar zichzelf zijn, het was heel inclusief en iedereen werd daar geaccepteerd”, vertelt Kyell. Op YouTube kwam hij make-up sterren zoals NikkieTutorials en James Charles tegen. Hierdoor geïnspireerd wilde Kyell zich ook creatief uitten met make-up. “Ik zie mijn gezicht als een canvas en met make-up kan ik van mezelf een schilderij maken. Ik pak gewoon een kwast, ik begin en ik zie wel wat eruit komt.”

Videoboodschap 
Het idee om zich aan te melden voor de Make-up Cup kwam niet van Kyell zelf. Veel van zijn vriendinnen stuurden een advertentie van NikkieTutorials, waarin zij vertelde over de wedstrijd, naar hem door. In eerste instantie dacht Kyell dat het niets voor hem was, maar zijn omgeving motiveerde hem het toch te doen. Uiteindelijk werd hij gevraagd om op auditie te komen. Na deze dag kreeg hij via zoom te horen dat hij mee mocht doen aan het programma via een videoboodschap van Nikki. “Ik kon het niet geloven, ik was zo blij.”

Kyell de Haas