Molen De Leest in Lieshout
Molen De Leest in Lieshout Foto:

Molen De Leest in 2020

Algemeen

Lieshout - Als de molenaars op De Leest zijn leggen ze de activiteiten die ze uitvoeren vast in een logboek. Dat levert dan aan het begin van een jaar leuke gegevens op over het voorgaande jaar.

Op de molen waren in 2020 drie molenaars actief op de dinsdagmiddag en de zaterdag, waarbij ze elke keer weer werden geholpen door Rens, een molenaar in spe van 7 jaar. De molen is in totaal op 99 dagen open geweest; als het maar enigszins waaide hebben de wieken gedraaid. Er is een totaal van 142.540 omwentelingen gehaald, met afstand het grootste aantal van de afgelopen jaren. De wind was ook regelmatig stevig genoeg om te kunnen malen!

Normaal komen er elk jaar zo’n 800 mensen de molen bezoeken: fietsers die even binnenkomen, bezoekers van de Nationale Molendagen en de Peellandse Molendag en natuurlijk de groepen 6 van de basisscholen voor het project 'zo gaat de molen'. Dit project is in de maanden april en mei vanwege corona niet doorgegaan, erg jammer, omdat er altijd veel belangstelling voor is.

Het aantal bezoekers was dan ook aanzienlijk minder dan in voorgaande jaren, in totaal hebben 151 mensen de molen bezocht: 60 bezoekers uit Laarbeek, 76 bezoekers uit andere plaatsen in Nederland en 15 bezoekers afkomstig uit het buitenland (België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Afghanistan.

Op dit moment is de molen vanwege corona niet open voor bezoek, zodra dat weer mogelijk is wordt dit in DeMooiLaarbeekKrant aangekondigd. Hopelijk is dat ergens achter in de lente, vroeg in de zomer.

Wat wel kan: als u interesse heeft om een keer een middag mee te lopen op de molen, omdat u wilt kijken of molenaar worden iets voor u is, dat is zeker mogelijk! Een molen is echt een bijzondere machine, waar je als hobbymolenaar veel plezierige uren aan beleeft! Wil je eens een paar uur meelopen op de molen, meld je dan van tevoren aan bij Jan Tielemans, tel. 06-51815316.