Huub Lammers (10 jaar) en opa Arentsen (83 jaar) in actie tegen zwerfafval.
Huub Lammers (10 jaar) en opa Arentsen (83 jaar) in actie tegen zwerfafval. HelemaalGroen

Huub (10) houdt Laarbeek schoon

Algemeen

Beek en Donk - Door het goede voorbeeld van zijn opa is de Beek en Donkse Huub Lammers (10) een actieve zwerfvuilraper geworden. Met zijn opa, een smartphone en grijper zet hij zich in voor een schonere leefomgeving. Helaas valt het hem op dat er nog weinig anderen actief zijn in Laarbeek.

Huub Lammers uit Beek en Donk heeft samen met zijn opa de hobby om zwerfafval op te ruimen. Dat doet hij door middel van de gratis app HelemaalGroen die je op je telefoon kan installeren. De app is gratis te downloaden. Door middel van je locatie op je mobile telefoon ziet de app wanneer je zwerfafval gaat rapen en verschijnt de opgeschoonde route naderhand als een groen traject op de kaart van Nederland. Op de kaart van Laarbeek zijn nog weinig groene trajecten. Daarom Huub zet zich in voor een beter milieu in Laarbeek.

Bijzonder afval vinden
Huub vertelt dat doordat de scholen nu dicht zijn er wel iets minder afval ligt. Hij ergert zich het meeste aan mensen die afval uit de auto gooien. “Mensen moeten inzien dat die troep erg slecht is voor het milieu. Mensen kunnen het afval ook gewoon meenemen totdat ze thuis zijn.” Huub vindt veel rare dingen zoals; zakjes van drugs, heel veel flessen en bierdopjes. Toch was het raarste wat hij ooit gevonden had een dode duif. Die had een ring om zijn pootje, dus hebben ze het dode beestje teruggebracht naar de eigenaar. Het mooiste wat Huub ooit vond was een ringetje. Hij was toen samen met zijn opa Herman Arentsen. Van zijn opa heeft hij het ‘afval-opruimvirus’ gekregen. Herman woont in de Achterhoek. Waar de app oorspronkelijk ook vandaan komt. Daar heeft een vriend van Herman de app gemaakt. Herman komt vaak naar Laarbeek om daar samen met Huub afval op te ruimen.

Ambassadeur
Huub is niet alleen de jongste deelnemer met de afvalapp, hij is ook de Laarbeekse ambassadeur. Huub kwam op een dag ambtenaar Hans Leduc tegen terwijl hij afval aan het inzamelen was. Hans bewonderde Huubs werk en zorgde voor opruimspullen via de gemeente. Huub werd ook ambassadeur van de app gemaakt. Huub raapt meestal een keer per week afval. Hij hoopt dat veel meer mensen afval gaan ruimen. Ondertussen gaan Huub en zijn opa lekker door met afval rapen, tot op de kaart van Nederland ook de Laarbeekse straten groen kleuren.