In de O.L. Vrouw presentatie kerk van Aarle-Rixtel werden donderdag de coronavaccinaties gezet door huisartsen
In de O.L. Vrouw presentatie kerk van Aarle-Rixtel werden donderdag de coronavaccinaties gezet door huisartsen Foto: joost duppen

Ook huisartsen zetten coronavaccins, in Aarle-Rixtel in de kerk

Algemeen

Laarbeek - Langzaamaan krijgen steeds meer mensen een oproep om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het hoe, wie, wat en wanneer wordt landelijk bepaald. Nu is het zover dat ook huisartsen prikken gaan zetten. Donderdag en vrijdag gebeurt dit voor het eerst in Laarbeek. In Aarle-Rixtel werden de prikken gezet in de kerk.

“Twee weken terug kregen we het bericht dat huisartsen in de zuidelijke provincies mogen gaan beginnen met vaccineren”, vertelt Annemarie Rechters namens de Laarbeekse huisartsen. “Als huisartsengroep Laarbeek hebben we daarin een uniform beleid afgesproken.” De mensen die nu een oproep hebben gekregen, zijn mensen die geboren zijn in 1956 en 1957; mensen met een BMI van 40-plus (morbide obesitas) en mensen met het syndroom van Down die thuis wonen.

In Beek en Donk werd er op donderdag geprikt in het Ontmoetingscentrum, en op vrijdag in de praktijk bij huisarts Coenen. Op vrijdag kunnen mensen hun prik ook halen in het Dorpshuis in Lieshout en in Aarle-Rixtel werd het vaccin donderdag gegeven in de kerk door de huisartsen. Zij worden daar geholpen door enkele vrijwilligers. Het vaccin dat de huisartsen, alle huisartsen gebruiken is het AstraZeneca-vaccin. “We krijgen veel vragen waarom huisartsen vaccineren met het AstraZeneca-vaccin en niet met het Pfizer of Moderna-vaccin. Dit is omdat het AstraZeneca-vaccin niet bij erg lage temperatuur bewaard hoeft te blijven en het gemakkelijker te transporteren is. Bovendien is van dit vaccin nog niet goed bekend hoe het bij ouderen werkt, het lijkt bij ouderen minder effectief te zijn, vandaar dat de huisartsen gaan vaccineren bij mensen jonger dan 65 jaar.”

1000 personen
Rechters, die zelf haar praktijk heeft in Lieshout, geeft aan dat de huisartsen hard werken om alles zo goed mogelijk te laten te verlopen. “De groep mensen, het gaat dan om zo’n 1000 personen in totaal, hebben een brief gekregen waarin stond wanneer en waar ze zich moeten melden. Desondanks zijn er toch nog veel vragen, begrijpelijk.” Zo vragen mensen of ze misschien een ander vaccin kunnen krijgen, en of ze op een ander tijdstip mogen komen. “We kunnen niet schuiven met tijden, omdat het gewoon een heel complex geheel is, dus we hopen echt dat iedereen gewoon tijd vrijmaakt om op het aangegeven tijdstip te komen. Ook kunnen mensen niet kiezen welk vaccin ze krijgen. Dit wordt nu eenmaal landelijk bepaald.”

Net zo effectief
Rechters wil wel duidelijk maken dat het AstraZeneca-vaccin net zo effectief is als andere vaccins. “Na elf, twaalf weken volgt de tweede prik. Mensen zijn dan 100 procent beschermd tegen ernstige ziekteverschijnselen van het virus en 82 procent tegen ‘gewone’ ziekteverschijnselen.” De huisarts hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. “Als heel Nederland gevaccineerd is, dan krijgt het virus geen houvast meer om te groeien. Dat is die groepsimmuniteit waarover altijd gesproken wordt.”

Huisartsengroep Laarbeek is blij dat de Stichting Dorpshuizen Laarbeek meewerkt om te zorgen dat het vaccineren zo goed en veilig mogelijk kan verlopen, en ook zijn de huisartsen blij met de hulp van de vrijwilligers. “We proberen het de mensen zo comfortabel mogelijk te maken. Na het zetten van de prik moeten mensen vijftien minuten wachten. Er lopen dan onder meer mensen rond om te kijken of het met iedereen goed gaat.”

In de O.L. Vrouw presentatie kerk van Aarle-Rixtel werden donderdag de coronavaccinaties gezet door huisartsen
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding