Marc Buise
Marc Buise Foto: Martin Prick

Digitaal dagboek van Lieshoutenaar helpt ex-coronapatiënt

Algemeen

Lieshout - Lieshoutenaar Marc Buise, anesthesioloog-intensivist in het Catherina ziekenhuis heeft samen met Games for Health een app ontwikkeld die ervoor zorgt dat coronapatiënten na hun periode op de intensive care (IC) weer snel op de been zijn. De app won de Nationale Zorginnovatieprijs 2021.

De app Post-IC zorgt ervoor, dat mensen die op de IC gelegen hebben, weten wat er is gebeurd tijdens hun ‘black-out’. Het is zo dat mensen wakker worden met het gevoel een deel van hun leven kwijt te zijn. Er is van alles gebeurd en ze hebben dat alleen half- of helemaal niet bewust meegemaakt. Het is voor hen belangrijk van familieleden en soms personeel te horen wat er gebeurd is tijdens de periode, dat zij intensieve verzorging nodig hadden. In het verleden was bekend, dat een dagboek een belangrijke functie heeft om de verloren tijd weer te leren kennen en zo de zwaarte van de IC-opname wat te verminderen. Het nadeel van een papieren dagboek is dat het maar door één persoon tegelijk kan worden gevuld en steeds op de kamer van de patiënt moet blijven. De app kan op allerlei plaatsen worden gebruikt. Bijvoorbeeld in de koffiekamer of thuis. Het familielid of de verzorgende kan de app dus gebruiken waar en wanneer dat uitkomt.

“Deze toestand kan tot jaren na 
de IC-periode aanhouden”

Ervaringen positief
Gebruikers van de app vertellen dat ze bijvoorbeeld niet snappen, dat ze niet mogen praten toen ze wakker werden op de IC. Ze wisten niet waar ze waren. Iemand vertelt: “Ik wist niet welke liedjes er op de radio waren, de buitenwereld ging geheel aan mij voorbij. Ik heb daarom een dagboek gemaakt om mijn leven te reconstrueren. Daarvoor heb ik de mails gebruikt, die mijn man rondstuurde aan de familie. Mijn zus heeft een echt dagboek bijgehouden, waarin ze ook haar emotionele toestand en gewone dingen als het weer en welke muziek er actueel was, opschreef. Daarnaast hield ze ook een lijst bij van wie er allemaal op bezoek waren geweest. Een app, zoals die door Marc is ontwikkeld, had dit proces kunnen stroomlijnen en vergemakkelijken.”

Licht in een duistere periode
Volgens Marc Buise heeft een groot aantal mensen te maken met een post-intensive-care-syndroom. “Dit betekent geheugenverlies, langdurige lichamelijke klachten, concentratiestoornissen en de moeite om veel prikkels tegelijk te verwerken. Deze toestand kan tot jaren na de IC-periode aanhouden.” De klachten zijn voor een groot deel subjectief, voor iedereen anders dus. Daarom wordt een persoonlijk dagboek ook voor elke persoon anders gemaakt en door hem of haar gebruikt. Het gebruik van de app kan hierbij helpen. Is het in de normale situatie zo, dat familieleden meehelpen om het leven van de patiënt weer ‘op de rit‘ te krijgen, in coronatijd moet de patiënt dat doen met de verpleegkundigen en de buddy’s in het ziekenhuis. Zij hebben minder tijd en kennis van de patiënt van vóór de opname in het ziekenhuis. De app kan helpen het verhaal compleet te maken. Het verschil met een WhatsApp-groep is, dat de nieuwe app dus op de persoon toegesneden is . “Niet iedereen hoeft te zien hoe je er in die tijd uitzag”. De app wordt inmiddels in Nederland in meer dan veertien ziekenhuizen gebruikt.