Frans van Zeeland wordt in 2018 geïnstalleerd als raadslid voor ABL
Frans van Zeeland wordt in 2018 geïnstalleerd als raadslid voor ABL Foto: Joost Duppen

Frans van Zeeland stopt als raadslid

Algemeen

Laarbeek - Frans van Zeeland stopt per 31 maart als raadslid voor Algemeen Belang Laarbeek (ABL). Hij doet dit omdat hij zich niet meer herkent in de koers die ABL vaart in de Laarbeekse gemeentepolitiek. 

Van Zeeland was bijna 40 jaar raadslid in eerst Lieshout en later Laarbeek. Ook was hij wethouder in Lieshout en later Laarbeek. “Met pijn in het hart heb ik moeten constateren dat in aanloop naar de verkiezingen van 2018 ik bij ABL me steeds minder thuis ben gaan voelen. Het is niet mijn keuze dat ik me niet meer kan herkennen in ABL en moet constateren dat onze wegen fors uiteen zijn gaan lopen en het nu beter is dat onze wegen vanaf nu gaan scheiden”, schrijft Van Zeeland in zijn afscheidsbrief. “En dat bij een partij, waar ik aan de wieg van haar ontstaan heb gestaan.”

Van Zeeland had mede op basis van voorkeursstemmen als onafhankelijk raadslid in de gemeenteraad kunnen blijven, maar doet dit niet. “Gezien de soms al gespannen verhoudingen in de raad is het beter (ondanks dat het pijn doet) mijn zetel terug te geven aan de partij.”

Ontwikkelen toekomstvisie
Fractievoorzitter Ron Verschuren van ABL geeft aan dat verschil van inzicht over de toekomst ten grondslag ligt aan het besluit van Van Zeeland. “Als partij kijk je waar je vandaan komt en waar we naartoe willen. Je ontwikkelt als partij een visie. Hoe kijken we naar de toekomst? Daarover hebben we verschillende gesprekken gevoerd en dan moet je constateren dat de chemie uitgewerkt raakt.” Verschuren is Van Zeeland zeer erkentelijk voor wat hij voor de Lieshoutse en Laarbeekse gemeenschap heeft bereikt. “Dit alles staat los van wat Frans voor Laarbeek en ABL in het bijzonder heeft betekend. Dat is echt niet te onderschatten.”

Burgemeester Van der Meijden spreekt namens het gemeentebestuur zijn erkentelijkheid en dankbaarheid uit voor de jarenlange inzet en betrokkenheid die Frans van Zeeland, in diverse bestuurlijke rollen, voor de gemeente Laarbeek aan de dag heeft gelegd.