Afbeelding
Foto:

Jeugdgemeenteraad onthult twee nieuwe projecten

Algemeen

Laarbeek – Speeltuin ’t Rijakkertje in Beek en Donk was woensdag het toneel voor de jeugdgemeenteraad. Samen met burgemeester Frank van der Meijden presenteerde de jeugdgemeenteraad een beklede stoeptegel en een nieuw verkeersbord.

Het eerste project van de jeugdgemeenteraad had alles te maken met prettig spelen. De drie belangrijkste onderwerpen waar zij tegen strijden zijn: roken in speeltuinen, hondenpoep buiten de uitlaatstroken en het antisociale gedrag tussen en naar kinderen. Deze onderwerpen zijn samengevat op een nieuwe stoeptegel. Deze tegel - onthuld door Kiki Kemps, de jeugdburgemeester - geeft de nieuwe ‘spelregels’ van de Laarbeekse speelplaatsen weer.

De speeltuinen zijn een rookvrije zone en het is verboden om hondenpoep te laten liggen buiten de uitlaatstroken. De jeugdgemeenteraad heeft ook de sociale norm op het tegeltje verwerkt: “Hier is iedereen welkom, wij spelen leuk met elkaar en wij zijn zuinig op alle spullen.” De tegels worden binnenkort bij elke speeltuin in Laarbeek geplaatst.

Dierenleed
Van der Meijden: “De jeugdgemeenteraad is erg begaan met dieren, dierenwelzijn en het tegengaan van dierenleed.” Daarom heeft de raad een nieuw verkeersbord ontwikkeld. Deze gaan ze rouleren bij 19 ‘oversteeklocaties’ in Laarbeek. Deze plaatsen zijn bepaald door een voorgaand onderzoek (in samenwerking met de buitendienst) waarbij eekhoorns, vossen en zelfs een wasbeer zijn gespot. De borden waarschuwen automobilisten om op te letten bij oversteekplaatsen.

Tipje van de sluier
De jeugdburgemeester lichtte ook al een klein tipje van de sluier op: “Het volgende project van de jeugdgemeenteraad heeft iets te maken met veilig oversteken bij scholen.” In mei worden die plannen verder bekend gemaakt.

De jeugdgemeenteraad kijkt terug op twee geslaagde projecten. Van der Meijden is erg trots op de raad: “De jeugdgemeenteraad heeft ondanks de moeilijke coronaperiode, waarbij we elkaar niet vaak konden ontmoeten en vooral achter een schermpje zaten te overleggen, twee erg belangrijke onderwerpen aangekaart door deze mooie projecten. Dat verdient zeker een applausje.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding