Afbeelding
Foto: Joost Duppen
FOTO’S

‘Geef het belang van vrijheid door aan uw kinderen’

Algemeen Foto en Video

Laarbeek - Tijdens de Dodenherdenking van dinsdag 4 mei hield burgemeester Frank van der Meijden een toespraak. Hieronder leest u de volledige tekst.

“Ik heb de afgelopen maanden in de weekenden vaak door de dorpen van Laarbeek gewandeld. Voor corona waren mijn weekenden altijd druk bezet met activiteiten van verenigingen: Sportactiviteiten, jubilea, mooie herdenkingsdagen. Daar kwam ik u tegen en hoorde wat er speelde in de dorpen. Ik kon mensen met elkaar in contact brengen. Verbindingen leggen.

Nu de meeste verenigingsactiviteiten nog steeds niet zijn toegestaan, zoek ik naar andere manieren om met u in gesprek te komen. Ik spreek u aan op straat. U vertelt mij uw ervaringen en hoe u zich door deze moeilijke periode heen slaat. Opvallend vaak hoor ik dan dat u vooral uw vrijheid mist. Vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, om te bezoeken wie u wilt. Om verbondenheid te voelen met uw geliefden.

Verbondenheid en vrijheid: die twee begrippen wil ik vandaag in mijn verhaal centraal stellen. Net als vorig jaar staan we vandaag weer niet tijdens de dodenherdenking met zijn allen bij het monument. U luistert thuis naar mijn verhaal dat al eerder is opgenomen. Helaas, het is niet anders, maar hopelijk staan we volgend jaar wel weer zij aan zij bij het monument. Waar we dan samen met zoveel betrokken verenigingen laten zien, dat wij verbonden zijn in vrijheid.

In de film voorafgaand aan mijn verhaal zag u kleine stukjes uit ons normale programma, vooraf opgenomen bij de herdenkingsmonumenten in de vier dorpen. Zo wordt de dodenherdenking wat meer van ons samen, verbonden. Onze wereld staat al een jaar in het teken van corona. We richten ons daarbij vooral op onszelf. Natuurlijk: we houden rekening met elkaar. Maar ons geduld raakt op.

Een deel van de Nederlanders wil niet meer wachten. Steeds meer mensen vinden dat ze rechten hebben. Recht op vrijheid. Recht op ‘ik’. Standpunten verharden en daar maak ik me zorgen over. Laten we hopen dat het nieuwe kabinet deze polarisatie weet om te keren in de noodzakelijke maatregelen. En natuurlijk hoop ik met u, dat de vaccinaties onze verbondenheid en verloren vrijheid weer zo snel mogelijk gaan teruggeven. Hoop ik met u dat het openingsplan van de overheid snel naar een volgende stap kan.

Verloren vrijheid
Morgen herdenken we de vrijheid die we in Laarbeek in 1944 terugkregen. Vrijheid na bijna vijf jaar bezetting. Ook toen kon je je niet vrij bewegen. Dat lijkt een heel klein beetje op de situatie waar we nu in zijn beland. Natuurlijk is er ook een groot en belangrijk verschil. Onze vrijheid staan we nu af in naam van de gezondheid. Om ervoor te zorgen dat onze eigen gezondheid of die van onze geliefden en kwetsbare medemensen geen gevaar loopt.

In oorlogstijd dwingt een vreemde partij ons, om onze vrijheid op te geven. Omdat jouw geloof, of de wieg waarin je bent geboren, of jouw ideeën de overheerser niet aanstaan. Het gaat in beide gevallen over vrijheid maar er is toch een belangrijk verschil. Intimidatie, onderdrukking, radeloosheid en veel angst. Qua emotie is leven in een oorlogsgebied veel heftiger dan ons gebrek aan vrijheid in deze Covid-tijd. Oorlogen zijn helaas van alle tijden, ook nu is de wereld niet vrij van brandhaarden.

Brandhaarden
De buitenwereld, de wereld buiten Nederland en Europa lijkt in de pandemie waarin we leven heel ver weg. Alle landen zijn bezig om corona op hun eigen manier te overwinnen. Hoe anders is dat in de brandhaarden in de wereld. Die brandhaarden zijn niet verdampt door corona. Sterker nog, ze woekeren ondergronds, breiden zich uit. Corona komt daar nog extra bovenop.

Oorlogen, vaak nog versterkt door klimaatproblemen: De opstand in Mozambique; het toenemend geweld in Nigeria, Burkina Faso en Ethiopië; de langslepende conflicten en hongersnood in de Democratische Republiek Congo. En natuurlijk de zwaar getroffen landen Syrië, Afghanistan en Jemen. In al die landen is het gevaar voor geweld groot en vechten mensen voor hun leven.

Sta even stil
Voor die mensen in oorlogsgebieden heeft vrijheid een hele andere betekenis dan nu voor ons in coronatijd. Ik wil uw problemen niet klein maken want u en uw geliefden voelen dit gebrek aan vrijheid wel degelijk. Toch vraag ik u om ook even stil te staan bij die ander, in oorlogsgebied. Bij de grote probleemhaarden in de wereld die nu heel ver weg lijken.

Over enkele minuten start live de dodenherdenking bij het monument in Beek en Donk. Ik vraag u om samen met mij twee minuten stil te staan voor die ander. Sta stil voor die honderdduizenden soldaten die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. Sta stil bij de miljoenen joden, roma en sinti die die opgejaagd werden en omkwamen in vernietigingskampen. Bij de verliezen die werden geleden in het voormalig Nederlands-Indië.

Sta even stil, om alle mensen te herdenken die in oorlogen of geweldssituaties hun leven gaven en nog steeds geven. Sta stil bij de vele onschuldige kinderen die nu opgroeien in een oorlogsgebied. Die twee minuten stilte herhalen we elk jaar opnieuw. Op 4 mei om 8 uur ’s avonds. Samen. Herdenk, geef het belang van vrijheid door aan uw kinderen en blijf met elkaar verbonden.

Dank u wel.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding