De nieuwe beweegtuin in Aarle-Rixtel.
De nieuwe beweegtuin in Aarle-Rixtel.

Een beweegtuin, nu ook in Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Gezondheid en ontmoeting zijn belangrijke aandachtspunten in de gemeente Laarbeek. Het Dorpsplatform Aarle-Rixtel ziet dit ook als een speerpunt en wil dit graag stimuleren. Diverse partijen zijn in het vorige najaar bij elkaar gekomen om van gedachten te wisselen hoe hier vorm aan te geven en zo is het concrete idee ontstaan voor een beweegtuin in Aarle-Rixtel. In enkele kernen in de regio is het ontstaan van beweegtuinen een groot succes. Door buiten samen te bewegen voelen mensen zich fitter, gelukkiger, en minder eenzaam. Zo blijkt ook uit onderzoek.

Na Lieshout, Beek en Donk en Mariahout is er nu ook een beweegtuin aangelegd in Aarle-Rixtel. Een beweegtuin speciaal voor ouderen, maar zeker ook door mensen van alle leeftijden te gebruiken. De initiatiefgroep 'Bewegen en Ontmoeten' in Aarle-Rixtel, die werd opgericht, bestaat uit: Kim van Uden, buro Boost en procesbegeleider bij Zonnetij; Jan Dekkers, Dorpsplatform Aarle-Rixtel; Jaccy van den Enden, buurtsportcoach Laarbeek Actief; Lorraine Mcnab, Fysio Enzo –fysiotherapeut (aangesloten bij Chronisch Zorg Netwerk - bewegen en leefstijl)

Men was het al vlug over eens dat de beste locatie een plek bij het appartementencomplex Zonnetij zou zijn. Daarvoor moest er nog wel wat stapjes gezet worden en dienden verschillende belanghebbenden hun fiat hieraan te geven (Vereniging van Eigenaren, woCom). En enkele bewoners hebben de beweegtoestellen mee uitgekozen. Daarnaast moest er begonnen worden met een andere belangrijke activiteit: geld bij elkaar zoeken om een aantal beweegtoestellen te kunnen kopen.

Donaties
Fondsen en instellingen werden benaderd en dat resulteerde in mooie donaties waardoor het mogelijk werd om de toestellen te bestellen. Met name de Rabobank, de Coovels-Smits Stichting, het fonds Kruiswerk Laarbeek, de Stichting Steun Welzijnszorg, het Freule Constancefonds en het Dorpsplatform hebben geweldig geholpen om dit mogelijk te maken. De gemeente werkte mee door mee te denken en diverse materialen ter beschikking te stellen.

Het bureau SNK Outdoor speel-& sportplaatsen uit Aarle-Rixtel werd benaderd (zij zijn ook betrokken bij het ontwerpen van het speelplein op het Terlingenplein te Aarle-Rixtel) en zij gingen actief aan de slag met de voorbereidingen voor de plaatsing van de beweegtoestellen en de inrichting van de omgeving waar de beweegtoestellen staan.

Op 20 april werd er begonnen met het uitgraven van de plekken waar de toestellen moesten komen en ook werd het pad naar de toestellen aangelegd. Op 21 april kwamen de benodigde betonplaten die de volgende dag gelegd werden. Op 29 april werden de toestellen geleverd en werd alles voorbereid zodat de volgende dag, 30 april, de toestellen geplaatst konden worden. Na plaatsing in de voormiddag werd in de middag de omgeving mooi gemaakt. Trots is iedereen dat deze beweegtuin heel mooi is opgenomen in de omgeving, tussen de bomen en struiken die er al stonden.

Officiële opening
Er komt nog een officiële opening, dit wordt waarschijnlijk vrijdag 4 juni. Maar vanaf 28 mei zal er door de mensen van Laarbeek Actief wekelijks een begeleid sportuurtje op vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur gegeven worden waarbij de toestellen gebruikt zullen worden. Ook bestaat het voornemen om verschillende activiteiten onder begeleiding van diverse fysiotherapeuten te laten plaatsvinden. En nu maar genieten van de mogelijkheden die deze beweegtuin biedt op het gebied van bewegen en elkaar ontmoeten.