De Heuvel in Lieshout
De Heuvel in Lieshout Foto: Marcel_vd_Kerkhof_(B&D

Plannen Heuvel Lieshout krijgen steeds meer vorm

Algemeen

Lieshout - Wethouder Tonny Meulensteen benadrukt het direct tijdens het gesprek: “Door de inbreng van Stichting Plan Lieshout en de Heemkundekring ’t Hof van Liessent zijn de plannen voor herinrichting van het centrum rondom de Heuvel alleen maar beter geworden.”

Laarbeek - Inmiddels hebben alle betrokken partijen, inclusief dus Plan Lieshout, verschillende keren met elkaar om tafel gezeten en is het plan zoals het eerder gepresenteerd werd op diverse punten aangepast. Tot tevredenheid van Plan Lieshout die, zoals zij zelf melden veel van hun bezwaarpunten opgelost zagen. Maar dus ook tot tevredenheid van de gemeente. “Het uitgangspunt is en blijft het verlevendigen van het hart van Lieshout en de directe omgeving. In mijn ogen is dit nog altijd een ‘once in a lifetime’ kans”, geeft de wethouder aan.

Dat er veel gepraat wordt over de metamorfose van de Heuvel snapt wethouder Meulensteen. Dat er veel meningen zijn, ook. Hij denkt dat zoals het plan er nu ligt, het een goede basis heeft om mee aan de slag te gaan. “Plan Lieshout was bang dat evenementen op de Heuvel zoals die in Lieshout altijd worden gehouden, niet meer door konden gaan. Maar de Heuvel zelf blijft in zijn oorspronkelijke vorm behouden. We zien ook mooie kansen om de driehoek van de Heuvel zelf te verlevendigen. Ook daar hebben we met Plan Lieshout over gesproken” Het massieve gevelblok zoals dat eerder in september in een schets naar voren kwam, is al verdwenen. Mede door inbreng van de heemkundevereniging past het gevelaanzicht (zie schets) nu veel meer bij de panden die het centrum van Lieshout al jaren een gezicht geven.

Kijken naar de cijfers
“Er wordt ook veel gezegd over de grootte van het pand zelf en de parkeerplaatsen die er komen”, gaat de wethouder verder. “Past deze schaal wel bij Lieshout? Inmiddels loopt er een onderzoek om te kijken of de grootte van de supermarkt niet buitenproportioneel is. Maar kijk even naar de cijfers. Er komt 1150 vierkante meter winkelvloeroppervlak. In de huidige Jumbo is dat 850. Daarnaast is 420 vierkante meter bedoeld voor horeca en andere winkels en 400 vierkante meter is bestemd voor magazijn en overdekt laden en lossen”, rekent Meulensteen voor. “En in totaal gaat het om maximaal 120 parkeerplaatsen waarvan er zo’n 24 zijn bedoeld voor de bewoners van de appartementen die boven de winkels komen. Wij bekijken nu de mogelijkheid om deze 24 ondergronds te plaatsen. En ook het totaal aantal parkeerplaatsen gaan we nog narekenen.”

Als de plannen doorgaan, dan geeft dit een enorme boost aan Lieshout, vindt de wethouder. “In totaal komen er dan ook zo’n 30 tot 40 woningen bij. 20 tot 24 appartementen aan de Heuvel, en op de oude Jumbo-locatie kunnen dan 11 of 12 woningen worden gebouwd. Daar is enorme behoefte aan.”

Meulensteen is zeer tevreden over hoe de gesprekken de afgelopen periode zijn verlopen met alle betrokken partijen. De gemeente heeft ook meegekeken naar het ‘Plan B’ van de Stichting Plan Lieshout, onder andere stedenbouwkundig en verkeerstechnisch. “Op 2 juni presenteert de stichting dit plan in de commissie Ruimtelijk Domein. Wij willen ze maximaal supporteren en ze een eerlijke kans geven.”

In gesprek met inwoners
In de commissie van 21 juli wordt de Heuvel dan opnieuw inhoudelijk besproken. “In de weg daar naartoe gaan wij onze plannen ook verder toelichten aan de inwoners van Lieshout, we moeten wel rekening houden met coronaregels. Hoe we dat dan gaan oplossen bekijken we nog, maar we gaan altijd nog met de inwoners praten voordat er definitieve besluiten worden genomen.”

In de raadsvergadering van 9 september moet de gemeenteraad dan een definitief besluit nemen. “Ik ben al met al blij dat Plan Lieshout zich gemeld heeft. Het plan is er door de Stichting en door de Heemkunde echt beter door geworden.”

Pentekening van hoe de gevel er uit kan komen te zien.