Cees Meijer in zijn beeldentuin. Op de achtergrond zijn atelier.
Cees Meijer in zijn beeldentuin. Op de achtergrond zijn atelier. Foto: Mark Barten

Cees Meijer opent zijn galerie en beeldentuin voor publiek

Kunst & Cultuur advertorial

Aarle-Rixtel – De bekende beeldhouwer Cees Meijer opent binnenkort zijn galerie en beeldentuin voor publiek. Vanaf mei worden zowel de beeldentuin als galerie op de eerste en derde zaterdag en zondag van de maand opengesteld. Die dagen kunnen mensen tussen 12.00 uur en 17.00 uur zonder afspraak terecht aan de Bakelseweg 14, Aarle-Rixtel. De officiële opening volgt later.

Cees is in Laarbeek bekend van werken als ‘Gretchenvogel’ in de Janssensstraat te Aarle-Rixtel en ‘Foglia Pesante’ in Beek en Donk. Hij werkt al meer dan 25 jaar met hardsteen. In die 25 jaar heeft hij een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Cees: “Ik vind het werken met hardsteen gewoonweg geweldig. Ik maak de beelden in eerste instantie omdat ik ze mooi vind, maar ik hoop daarnaast zeker ook dat anderen mijn mening daarin delen.” Cees gebruikt voor zijn beelden o.a. Belgisch hardsteen - ook wel Arduin genoemd - verschillende soorten marmer en graniet. Hij haalt zijn inspiratie uit de natuur. “De maatschappij in al haar facetten is zo complex en zo veelzijdig, dat de mens en zijn omgeving een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij vormen. Alles wat groeit en bloeit, leeft en beweegt blijft boeien en uitdagen.”

“De beelden die hier staan komen van over de hele wereld”

Galerie
Toen de schuur van Cees een tijdje terug instortte, werd daar de nieuwe galerie gebouwd. In de galerie en beeldentuin staan veel werken van hem zelf, maar ook van gastkunstenaars. Elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal. “De beelden die hier staan komen van over de hele wereld. Ik heb samen met collega Jan van de Pol in totaal 7 symposia georganiseerd, elk met 4 verschillende kunstenaars uit het buitenland. Daar zijn erg mooie resultaten van gekomen. Naast mijn eigen werk, staan enkele van die kunstwerken hier in de galerie.”

Workshops
Cees geeft op zaterdagen ook workshops. Buiten coronatijd heeft hij plaats voor 6 personen. Momenteel kunnen er maximaal 2 personen terecht, volgens de normen van het RIVM. De workshop duurt van half 10 ’s ochtends, tot 5 uur ’s middags. Voor tarieven en beschikbaarheid kunnen mensen terecht op www.ceesmeijer.nl. Mensen kunnen een steen direct bij Cees kopen, maar mogen ook zelf een steen meenemen, om een beeldhouwwerk van te maken. “Zolang het maar geen speksteen is” lacht Cees. “Uiteraard kun je de mooiste dingen maken met speksteen, maar als je wil leren beeldhouwen kun je het beter meteen goed doen.”

Anti-burn-out
Cees merkte op dat het beeldhouwen een therapeutische werking heeft. “Ik heb meerdere verhalen van mensen die met een burn-out thuis zaten. Die mensen zijn een paar workshops komen volgen en ik zag ze opknappen.” Zijn theorie is dat het creatieve proces je volledig afleid van de ‘kantoorstress’. “We staan in de buitenlucht en zijn creatief bezig met het maken van je eigen idee. Je bent tijdens het beeldhouwen volledig gefocust op wat je doet, bent even helemaal weg van de sleur. Uiteindelijk houdt je er nog een mooi beeld aan over ook. ”

Van harte welkom
Cees zelf werkt nog met veel plezier. “Ook al kan ik niet meer zoveel produceren als vroeger, ik blijf het vak geweldig vinden. Ik word bijna 71 en pieker er niet over om te stoppen.” Het liefste deelt hij zijn passie met de inwoners van Laarbeek. “U bent van harte welkom.”

Het atelier van Cees Meijer