Gerben aan het werk in zin destilleerderij.
Gerben aan het werk in zin destilleerderij.

Prijswinnende Blue Bomb uit Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Al ruim een jaar lang runt Gerben zijn eigen stokerij genaamd ‘The Dutch Microdistillery’ aan de Klokkengieterstraat in Aarle-Rixtel. Hier maakt hij allerlei soorten sterkere dranken en viel hij met zijn eigen gemaakte gin dit jaar zelfs in de prijzen.

“Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby’’, vertelt Gerben (zijn achternaam wil hij niet bekendmaken vanwege zijn werk). “Ik heb een tijd in Amerika gewoond en daar ben ik met moonshine (vaak illegale, zelfgestookte alcohol op basis van maïs, red.) in aanraking gekomen. Toen dacht ik bij mezelf dat ik dat ook leuk vond om te proberen en toen heb ik in België een opleiding tot distillateur gedaan. Vervolgens wilde ik ergens mijn eigen stokerij beginnen en zocht ik een plaats om dat te doen. De stokerij die hiervoor in het gebouw zat stopte ermee en zo kon ik deze ruimte huren en wat apparatuur overnemen. Zodoende ben ik er een beetje ingerold.’’

In zijn stokerij maakt Gerben voornamelijk zijn eigen gin, maar maakt hij ook whisky, fruit eau-de-vies en een absint. “Ik ben met een aantal producten begonnen, waarvan gin het eerste product is wat je snel kan verkopen. Deze kan binnen drie maanden namelijk al gebotteld en verkocht worden. Whisky moet bijvoorbeeld drie jaar lang op een vat rijpen voordat je het überhaupt kan verkopen. Daarnaast maak ik ook fruit eau-de-vies. Dat zijn gefermenteerde vruchten waar je een destillaat van maakt. In Oostenrijk en Duitsland is dat beter bekend als ‘schnaps’. Dat is puur van fruit gemaakt en komt over een paar weken in de smaken appel en peer op de markt. Ook ben ik bezig met een absint te maken; een wat sterkere anijsachtige drank.’’

Direct in de prijzen
Met zijn eigen gemaakte gin, genaamd Blue Bomb, viel Gerben direct in de prijzen. “Elk jaar heb je een wedstrijd die georganiseerd wordt door de International Wine and Spirit Competition. Deze zit in Engeland en is de grootste drankenwedstrijd die er is. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een aantal van mijn flessen opgestuurd. Mijn gin werd beoordeeld met een bronzen medaille en behaalde 86 van de 100 punten. Voor mijn eerste product ben ik daar zéér trots, want meestal zijn het de grotere merken die in de prijzen vallen. Blijkbaar viel mijn Blue Bomb dus ook in de smaak. De Blue Bomb is een kruidige, florale gin op basis van graanalcohol. Er zijn dertien ‘botanicals’ of kruiden in verwerkt (een aantal uit eigen tuin) en dit geeft de gin de kenmerkende en volle smaak met een prettige afdronk van citrus, juniper, kardemom en mooie ondertonen van gember en kaneel. Voor de perfecte serve kun je ook nog een schijfje sinaasappel of grapefruit toevoegen. Dit alles doe ik handmatig. Van de eigen gekweekte kruiden, tot het vullen, bottelen en stickeren van de flessen.’’

Explosieven opruimingsdienst
De naam voor de gin was snel bedacht. “De gin heeft een blauw/paarsachtige kleur en in het dagelijks leven werk ik fulltime bij de explosieven opruimingsdienst. Vandaar de naam Blue Bomb. In het logo zit ook nog een klein roze bommetje verwerkt. Als je deze gin namelijk nog met tonic mengt, dan krijgt hij een rozige kleur.­ Zo krijg je een leuk kleureffectje in het glas.’’ De gin is momenteel te koop bij zo’n tien slijterijen, waarvan er twee online zijn. “Ook wordt mijn gin in het Jenevermuseum in Schiedam verkocht. Dat is dé jenever/gin-stad van Nederland en daar ben ik dan ook trots op. Daar komen natuurlijk klanten die op zoek zijn naar mooie ambachtelijke producten en ook daar loopt de Blue Bomb goed.’’ De stokerij zelf heeft geen vaste openingstijden, maar kan eventueel op afspraak bezocht worden. Voor meer informatie kunt u kijken op Facebook, Instagram of via www.microdistillery.nl.

Afbeelding