Ramon Chatrer
Ramon Chatrer

Podiumplek Amsterdams Kleinkunst Festival voor Ramon Chatrer

Algemeen

Aarle-Rixtel – Na winst op het Groninger Studenten Cabaretfestival was het Amsterdams Kleinkunst Festival (AKF) de volgende uitdaging voor Ramon Chatrer uit Aarle-Rixtel. Met zijn programma ‘Roestplaats’ was hij een van de zes acts die streden om een finaleplek. Uiteindelijk behaalde hij in de finale de derde plek.

Een plek behalen in de finale van het prestigieuze AKF overkomt niet iedere kleinkunstenaar. Dit jaar deden meer dan zestig acts mee. Toch voelt Ramon zich wat opgelaten met alle aandacht van DeMooiLaarbeekKrant. Hij is gewoon heel gelukkig met het bereikte resultaat. Deelname aan een festival geeft een startende podiumkunstenaar veel mogelijkheden tot groei en daar was het Ramon voornamelijk om te doen. Hij is vol lof over de twee acts die met hem in de finale stonden. “Medekandidaat Farida Laan neemt je mee naar een absurde wereld”, vertelt Ramon, “en het vrouwelijke duo n00b zingt geweldig en wisselt sketches in snel tempo af.” Het is geen schande om van deze mensen te ‘verliezen’ want hij voelt zich eerder een geluksvogel. Hij mag met de twee andere acts op tour door Nederland en daarnaast heeft hij ontzettend veel geleerd. Ramon weet dat er nog zoveel meer uit zijn spel te halen is. “Goed dat ik niet gewonnen heb”, lacht hij. “Ik kan me nog op veel punten verbeteren en ik heb zin om nieuwe dingen uit te proberen.”

Professionele begeleiding
Voor het AKF kreeg Ramon twee coaches toebedeeld waar hij veel van leerde. Met actrice Vera Mann en zanger/theatermaker Flip Noorman was de klik goed. Ze keken op een andere manier naar de voorstelling, waren eerlijk over optreden en teksten, vroegen Ramon om na te denken over rust en verdieping en gaven hem vertrouwen. “Hierdoor stond ik rustiger op het podium. Je wint dan wat, maar je verliest ook wat”, vertelt Ramon. “Ideeën genoeg voor een nieuwe voorstelling waarin ik nog meer rauwe kleinkunst met spannende verhalen wil maken.” Inmiddels heeft Ramon zijn persoonlijke hoofdprijs binnen. Hij tekende een contract bij impresariaat Korthals Stuurman en dat betekent dat hij vanaf september 2022 gaat touren door Nederland met zijn eerste avondvullende solovoorstelling. Ramon zit de komende periode niet stil. Genoeg inspiratie opgedaan voor liedjes en gekke dingen. In september speelt hij de première van de kinderpoppenvoorstelling ‘De Klimaatjes’ in Pand P Eindhoven, zit hij elke vrijdagochtend bij Giel Beelen en komt deze zomer het land in met KlapstoelKabaret. Zoals Ramon met enige ironie op facebook verkondigde; “Jullie zijn nog niet van mij af, helaas!”