De 'Kop van Aarle'. Links van het kanaal het te ontwikkelen gebied.
De 'Kop van Aarle'. Links van het kanaal het te ontwikkelen gebied.

‘Grootste natuurontwikkeling in geschiedenis van Laarbeek’

Dier & Natuur

Laarbeek - Waar trekt de gemeenteraad nu eigenlijk precies geld voor uit als het gaat om het Gulden Land? Die vraag wierp zich op toen vorige week gesproken werd over de Kadernota, de plannen voor komend jaar. Daarin werd 550.000 euro gereserveerd voor natuurontwikkeling in de ‘Kop van Aarle’. En niet voor het realiseren van horeca, zoals veel mensen denken.

In totaal gaat het om natuurontwikkeling van zo’n 17,5 hectare in de Kop van Aarle, het gebied dat grofweg is ingesloten door het oude en nieuwe gedeelte van de Zuid-Willemsvaart en de Albers Pistoriusstraat. “Het is de grootste natuurontwikkeling in de geschiedenis van Laarbeek”, duidt wethouder Joan Briels het project. Hwt waterschap, naast de gemeente Helmond ook partner in de ontwikkeling van Het Gulden Land, heeft een groot deel van de gronden inmiddels aangekocht. Daarbij gaat het voornamelijk om landbouwgrond. Dit moet ontwikkeld worden naar natuurgrond, zodat er in de Kop van Aarle, ten oosten van de Aa een stiltegebied ontstaat. En daarvoor is de 550.000 euro nodig, benadrukt wethouder Briels. ,,Er komen daar ook geen wandelpaden, het wordt echt een stiltegebied.”

Komt er dan helemaal geen horeca, bijvoorbeeld op het bovenste puntje, aan de rand van het kanaal? “Natuurontwikkeling is een eerste deelproject. Alles wat erna komt, moet in dienst staan van de natuurontwikkeling. Niet andersom.” Het is de bedoeling dat aan de buitenrand van de ‘Kop van Aarle’ een wandel en fietspad komt en mogelijk komt er dan ook een kleinschalig horecapunt. Parkeerplekken voor bezoekers zouden gerealiseerd moeten worden nabij tuincentrum d’n Heikant. Mocht de gemeenteraad uiteindelijk instemmen met de natuurontwikkeling op de ‘Kop van Aarle’, dan zou dit eind volgend jaar van start kunnen gaan.