Mevrouw Biemans is 100 jaar geworden.
Mevrouw Biemans is 100 jaar geworden. Foto: Joost Duppen

Mevrouw Biemans 100 jaar: ‘Ik heb nooit alcohol gedronken en nooit gerookt’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Groot feest afgelopen week bij mevrouw Anneke Biemans, wonend aan de Heindertweg in Aarle-Rixtel. Ze is 100 jaar geworden. Mevrouw Biemans woont nog altijd zelfstandig, al is hulp in de buurt als het nodig is. 

Anneke was getrouwd met Jan Biemans die in 2018 op 98-jarige leeftijd is gestorven. Ze werd geboren in Nijnsel. Samen met Jan kreeg ze drie zonen en drie dochters. Inmiddels zijn er 10 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen. “Bijna achttien!”, roept ze, want er is weer een achterkleinkind op komst. Ze woonde na haar trouwen in een boerderij in de buurt van kasteel Croy. Vroeger hoorde dat bij Stiphout, maar nadat dit dorp werd ingedeeld bij Helmond, viel het kasteel en de directe omgeving onder Aarle-Rixtel en na 1996 dus bij Laarbeek.

‘’Ik heb altijd sober geleefd”

Goei Sokken
Omdat Anneke de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt, ligt een vergelijking met de huidige coronatijd op de loer. Een overeenkomst met nu is dat er niet veel activiteiten waren. Dat was in die tijd zonder die oorlog ook niet geweest, maar nu valt het erg op. De mensen waren in die tijd wel arm. Er moest altijd hard gewerkt worden, want op de boerderij werd alles zelf gedaan. Slachten en vervolgens zelf bloedworst, balkenbrij en zult maken, was de gewoonste zaak van de wereld. Op de boerderij werden ook eieren, aardappelen en melk verkocht aan voornamelijk buurtgenoten. Later, toen haar zoon Broos de boerderij overnam veranderde de veeteeltonderneming in een fruitbedrijf. Het leven van Anneke is heel gelijkmatig verlopen. Met de kinderen liep alles op rolletjes en ze konden goed met elkaar overweg in het gezin. Op dit moment heeft Anneke het naar haar zin in haar huis in de kern van het dorp. Het liefste is ze aan het breien. “Ze heeft honderden paren sokken gebreid, voor ieder die maar een paar echte ‘goei’ wollen sokken wilde”, vertelt dochter Dinie.

Regelmaat is belangrijk
Hoe je 100 jaar wordt? “Ik heb altijd sober geleefd. Nooit alcohol gedronken en nooit gerookt”, vertelt Anneke. Af en toe kijkt ze ter bevestiging naar dochter Dinie, alsof die de uitspraken moet goedkeuren. Waarschijnlijk heeft het ook te maken met haar gehoor, dat niet zo heel best meer is. Soms moet daarom een vraag worden herhaald.