Henk Vlemmings 87 jaar is vandaag 5 jaar conciërge bij basisschool 't Otterke in Beek en Donk.
Henk Vlemmings 87 jaar is vandaag 5 jaar conciërge bij basisschool 't Otterke in Beek en Donk. Foto: Joost Duppen

Meneer Henk (87) geniet op ‘t Otterke

Algemeen

Mijnheer Henk kan ‘t Otterke niet missen en ‘t Otterke kan mijnheer Henk niet missen. Al vijf jaar lang helpt Henk Vlemmings (87) als conciërge twee dagen in de week op daltonbasisschool ‘t Otterke in Beek en Donk.

Een kind staat in de conciërgekamer. “Wil je gaatjes in deze blaadjes?”, vraagt de conciërge. Er wordt ja geknikt. Enkele minuten later gaat het kind met het blaadje met de geperforeerde gaatjes terug naar de klas. Een alledaags moment op daltonbasisschool ‘t Otterke in Beek en Donk. Wat het tafereel niet alledaags maakt, is dat de conciërge Henk Vlemmings is. Een man van bijna 88 die twee dagen in de week helpt op ‘t Otterke. Hij woont op loopafstand in woonzorgcomplex de Regt en kwam vijf jaar geleden even binnenwandelen om enkele blaadjes te halen. Sindsdien is hij niet meer weg te denken bij ‘t Otterke. “Ik zei tegen Barry, dit werk heb ik ook altijd gedaan. Dat zou ik best weer willen doen.” 

Barry is Barry Verspaget, de vaste conciërge van ‘t Otterke. Op woensdag en donderdag krijgt hij hulp van ‘meneer Henk’, zoals de leerlingen en medewerkers van ‘t Otterke Henk Vlemmings inmiddels noemen. Want nog dezelfde dag dat Henk voor het eerst bij ‘t Otterke binnenliep, kreeg hij groen licht van de school om te komen werken. De school ziet er namelijk ook heel veel voordelen in. “Op de eerste plaats als hulp voor Barry. Daarnaast vinden we het heel fijn als er betrokken vrijwilligers zijn op onze school”, legt directrice Monique Hermans uit. “Ook vinden wij het als school belangrijk dat kinderen leren omgaan met allerlei mensen. Ook ouderen. Zo hebben we regelmatig projecten samen met bewoners van de Regt.”

De kinderen van ‘t Otterke weten niet beter dan dat Meneer Henk bij ‘t Otterke hoort. Henk begon als bankwerker in de metaalindustrie, maar vanwege zijn gezondheid maakte hij de overstap naar het onderwijs. Zo werkte hij onder meer zestien jaar op een basisschool in De Mortel voordat hij met pensioen ging. Nadat zijn vrouw vijf jaar geleden overleed, stapte hij naar ‘t Otterke: “Ik had zes velletjes papier nodig na het overlijden van mijn vrouw. We hadden handafdrukken gemaakt en ik had de velletjes nodig om deze achter de handafdrukken te doen in de lijstjes.” 

‘’Het zou wel leuk zijn om dat record te halen’’

Vijf jaar later, en nog altijd kan meneer Henk het werk op ‘t Otterke niet missen. Printen, opruimen, schilderen, het vuilnis buiten zetten, leerlingen helpen. Alles wat binnen zijn mogelijkheden kan, zal meneer Henk aanpakken. Alleen fysiek zwaar werk niet. Monique: “We vinden het ook erg belangrijk dat meneer Henk goed op zich zelf blijft passen.” Als Henk even wil uitrusten, pakken hij en Barry in hun kamer, die centraal gelegen is in de school, even rustig een kop koffie, om daarna weer verder te gaan. 

Ondertussen komt leerling Bram de kamer binnen. Trots laat hij zijn ‘Avengers-schild’ zien, die hij heeft gemaakt met de hulp van Barry en meneer Henk. Een grote glimlach ook bij hen. En dat is volgens Monique ook de meerwaarde van de aanwezigheid van meneer Henk. Samenwerken, jong en oud. En tot hoelang meneer Henk nog door wil gaan? “Laatst las ik ergens dat de oudste conciërge van het land 90 was. Het zou wel leuk zijn om dat record te halen.”