Afbeelding

Nacht van de vleermuis

Algemeen

Laarbeek - In heel Europa wordt in het weekend van 27 t/m 29 augustus 2021 de nacht van de vleermuis gehouden. De vleermuis werkgroep van IVN Laarbeek wil hier op 28 augustus aandacht aan besteden.

Na enige uitleg gaat de vleermuis werkgroep van IVN Laarbeek op pad om de vleermuizen te spotten met bat detectors, die het echo geluid van de vleermuizen hoorbaar maken. De avond is voor iedereen. Ook kinderen zijn welkom, maar wel onder begeleiding van ouderen. Aanmelden kan via vleerivnlaarbeek@gmail.com met vermelding van naam en aantal deelnemers.

Verzamelen buiten bij het IVN-gebouw op de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel van 19:30 tot 20.00 uur. De auto kan geparkeerd worden op de eerste grote parkeerplaats bij de volkstuinen. Fietsen kunnen op het IVN-terrein gestald worden. Vanaf 20:00 uur deelt IVN Laarbeek vervolgens de groep op om de social distance (1,5 meter) te kunnen waarborgen en toch iedereen informatie te kunnen geven, met ieder een eigen leider met bat detector en kennis van de vleermuissoorten.

Vleermuizen vliegen uit bij schemering. Ze gaan dan op zoektocht naar insecten (muggen, nachtvlinders red.). Afhankelijk van de soort zoeken ze die nabij bomen en heggen, of vlak boven het water. Wees voorbereid op regenachtig weer en neem dicht waterbestendig schoeisel en regenkleding, afgestemd op de buiten temperatuur, mee. Bij regen zullen er weinig insecten vliegen en zullen de vleermuizen zelf ook niet veel vliegen. De wandeling zal anderhalf tot twee uur duren.