Afbeelding

Het wonderlijke verhaal van Johan Wigmans uitgebeeld

Algemeen

Aarle-Rixtel - Een vreemd verhaal met als oorsprong Aarle-Rixtel heeft een kunstenaar geïnspireerd tot het maken van een minuscule maquette. Doel is om via de Heemkamer te zorgen dat de geschiedenis van Johan Wigmans bekend wordt. Het verhaal uit de Tweede Wereldoorlog is een bizar verhaal, maar het is ontstaan in een tijd, dat vrede ver weg was en er voor jongelui een heel andere toekomst lonkte dan voor de huidige jeugd.

Johan was een inwoner van Aarle-Rixtel, die op 16-jarige leeftijd, toen de oorlog uitbrak, het idee had opgevat dat hij tegen de Duitsers wilde vechten aan Britse zijde. Daarvoor werd hij, toen hij achttien jaar was, in 1942 dus, afgewezen door het Britse leger. Johan bedacht een plan om zijn doel toch te bereiken. Hij zou zich aanmelden voor het Duitse leger, dan deserteren en zich aansluiten bij de Britten. Alles liep niet helemaal zoals hij zich dat voorstelde. Eenmaal met het Duitse leger achter de Russische linies gedropt, wordt hij opgepakt door de Russen en komt hij via de KGB-gevangenis in Moskou terecht in de Goelagkampen, de strafkampen van het Russische leger waar een onmenselijk regiem heerst en velen het leven laten. Later zal hij de rest van zijn leven regelmatig in lezingen vertellen hoe beroerd de toestand was in die Russische kampen. 

Na een jarenlange dwangarbeid, die tot 1956 duurt, keert hij terug naar huis. Het eerste dat hij doet is een bezoek brengen aan Onze Lieve Vrouw van Den Bosch om haar te danken voor zijn leven. Dit bezoek aan het altaar is het tafereel dat onderwerp is geworden van een kunstwerk. De gemeente Laarbeek heeft het werk aangekocht en op zaterdag 25 september heeft burgemeester Van der Meijden de maquette officieel overhandigd aan de Aarle-Rixtelse heemkamer. Namens haar tekenden Jan Dekkers en Henk van Beek voor de ontvangst.

Rocco Verdult
De Eindhovense kunstenaar en designer Rocco Verdult is verantwoordelijk voor het miniatuurkunstwerk dat het bezoek van Johan Wigmans aan het altaar uitbeeldt. In het stilleven namelijk steeds een gegeven, dat is voorgevallen in de geest van de wereldoorlog, uitgewerkt in een klein gedetailleerd kunstwerk. In de 74 andere stillevens van Rocco zien we een tafereel, dat is gerelateerd aan steeds een ander dorp in Brabant. Zo kom je een fietser tegen die ogenschijnlijk het pistool richt op een vrachtwagen, als een actie van waarschijnlijk de ondergrondse. Een ander tafereel laat zien hoe de landingen tijdens Market-Garden in Son verliepen. Rocco zelf zegt, dat hij vooral die verhalen als uitgangspunt heeft genomen die op hem impact hadden, of die hij nog niet kende. In het geval van het verhaal van Johan Wigmans is dit laatste waarschijnlijk de verklaring, waarom Rocco juist dit verhaal heeft gekozen. De piepkleine maquette is grotendeels uitgevoerd in smetteloos wit. Alleen de hoofdpersoon heeft kleur, ”zodat je eigenlijk gepoint wordt waar je naar moet kijken”, aldus Rocco.

De gemeente Laarbeek geeft het kunstwerk aan de Heemkamer. “Ze moeten er goed voor zorgen, exposeren en de educatieve waarde overdragen”, aldus burgemeester Van der Meijden. De overkoepelende organisatie is Brabant Remembers. Zij zijn verantwoordelijk voor het idee om 75 verschillende stillevens op miniatuurschaal te laten maken verspreiden onder Brabantse gemeenten.

Afbeelding