Afbeelding

In memoriam - Martin Heesakkers

Algemeen

Beek en Donk - Vanaf midden jaren vijftig tot eind jaren tachtig was hij in Beek en Donk en ver daar buiten voor muzikanten en muziekliefhebbers een bekende persoonlijkheid, Martin Heesakkers. Op 26 september jongstleden is hij op 87-jarige leeftijd te Vlissingen overleden.

De grootste faam verwierf café Pauwkes in de muziek, want de familie Heesakkers was zeer muzikaal. In 1957 werd begonnen met dansavonden op zaterdag, de zogenaamde jazzballs. Er werd dan dixielandmuziek gespeeld door de in die periode opgerichte Goose-Milkers, waarvan Martin Heesakkers zelf deel uitmaakte samen met Cor van Eerd, Theo Thijssens, Leo van Kessel, Ben van Meelis, Harry Weijtmans, Jules Antonio, Hans van den Elzen, Noud van Zutven en Frans Slits. Deze dansavonden werden steeds populairder en dat had tot gevolg dat ook andere dixielandorkesten er wilden komen spelen.

Vanaf 1965 werden er jazzfestivals georganiseerd in het café/zaal en zelfs in de tuin. De start daarvan was min of meer toeval, doordat Martin in contact kwam met Roel Balten van de TROS-radio, die opnames maakte van optredens. Nederlandse toppers in de jazzwereld, zoals Pim Jacobs, Rita Reijs, Jan Rietman, The Dutch Swing Collegeband, Louis van Dijk kwamen graag naar Beek en Donk. Maar ook diverse artiesten uit het buitenland, en niet de minsten, kwamen er, zoals: Chris Barber, Kenny Ball, Toots Tielemans, Papa Bue’s Viking Jazzband en het Glenn Miller Orchestra.

Velen zullen zich ook het Pauwkesbal op de carnavalsmaandag herinneren. O?p het carnavalsbal speelden aanvankelijk de Goose-Milkers en de Hofkapel. Later liet Martin een Delfts studentenblaasorkest komen; een stelletje ongeregelde muzikanten, die er wel in slaagden een geweldige sfeer te brengen. Een nauwelijks te beschrijven carnavalssfeer hing er telkens op die maandagavond. Je moet erbij zijn geweest om aan te voelen hoe het was. Niemand wilde deze avond missen.

Trompettist Richard Beeren schreef over Martin als muzikant: “Een bloemrijk figuur!” Martin was een groot liefhebber van muziek. Hij hield van klassiek (met name Richard Strauss, Gustav Mahler en Anton Bruckner en natuurlijk van jazz. Het enorme Pauwkesarchief laat een grote verscheidenheid zien van aankondigingen, persberichten en recensies van regionale, nationale en internationale artiesten die opgetreden hebben in Pauwkes Jazzcorner. TROS-session maakte er zelfs live-radiouitzendingen. Hij stimuleerde de jazz ook onder lokale muzikanten. Zo stond hij niet alleen aan de wieg van De Goose-Milkers, maar ook aan die van Jazz-Tonight, Jazz-Express en Pauwkes Jazzorkest. Voor deze muzikanten was hij een enorme inspirator en, niet onbelangrijk, hij bood hen ook een podium

Rond 1985, na het overlijden van zijn echtgenote, verkocht hij zijn zaak en verliet hij ook Beek en Donk. Na een aantal jaren in België gewoond te hebben, vestigde hij zich tenslotte in Vlissingen, in welke omgeving ook één van zijn kinderen woont.

Leo van Sinten