Afbeelding
Foto: Marcel vd Kerkbof BD

‘Kom gewoon met de fiets of te voet’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Elke schooldag is het ‘s ochtends druk aan de Schoolstraat en de Heindertweg in Aarle-Rixtel, als ouders hun kinderen naar basisscholen Breinplein en de Driehoek brengen. Vaak is het zo druk dat ouders auto’s (heel even) half op de stoep parkeren. Een onwenselijke situatie vinden directrices Barbara Hoens (Breinplein) en Judith Verhoeven (De Driehoek). Zij maken zich zorgen over de veiligheid van de kinderen.

Het is deze maandagochtend een komen en gaan van auto’s, fietsers en ouders die met hun kinderen komen gewandeld. Het gros van de auto’s staat netjes in een van de parkeervakken bij de beide scholen. Maar ook staan er auto’s half op het trottoir. Waar de ene automobilist half op de stoep staat om de kinderen alleen af te zetten, gaan andere ook nog even mee naar binnen. Een probleem dat zich al langer voordoet. Met het samengaan van de Heindert en de Brukelum tot Breinplein is het ook alleen maar drukker geworden bij de scholen, die samen een gebouw delen. Voor directrices Barbara Hoens en Judith Verhoeven reden om het probleem aan te kaarten.

Samen met agent Wesley Stevens hopen ze ouders bewust te maken van de onveilige situaties die kunnen ontstaan door het op de stoep parkeren van auto’s, hoe kort het ook is. “Kinderen steken tussen de auto’s over. Dat is gewoon niet overzichtelijk. Het zijn ook nog eens doorgaande wegen, waar veel auto’s komen, dus wordt de verkeerssituatie zo alleen maar onveiliger. Incidenten zijn gelukkig nog niet gebeurd, maar die moeten we ook voor zijn”, benadrukken de twee schoolleiders.

Geen drempels en zebrapad
Het liefst zouden ze zien dat er drempels komen en een zebrapad, maar van de gemeente hebben ze te horen gekregen dat dit niet mogelijk is. Wel zullen de ‘verboden te parkeren-borden’ uitgebreid worden, zodat echt nergens meer langs de kant van de weg geparkeerd mag worden, behalve in de parkeervakken. Judith Verhoeven: “We hebben nu afgesproken dat leraren niet recht voor de school parkeren, maar achter bij de gymzaal. Hierdoor blijven enkele parkeervlakken leeg voor het brengen en halen van kinderen, maar nog altijd zien we dat er op de stoep geparkeerd wordt.”

De beide directrices hopen dat ouders in de toekomst goed nadenken als ze hun kinderen naar school brengen. “Kom gewoon op de fiets of te voet.” Maar zeker nu het weer slechter gaat worden, zullen toch veel ouders met de auto komen. “Zet je auto dan in ieder geval veilig neer, in een parkeervak en niet half op de stoep. Dan blijft het voor kinderen overzichtelijk.”

Afbeelding
Afbeelding