Illegaal vuurwerk werd in beslag genomen
Illegaal vuurwerk werd in beslag genomen

Grote handhavingsactie buitengebied Laarbeek leidt tot veel goede gesprekken

Gemeente

Laarbeek - Een grootschalige handhavingsactie afgelopen week in het buitengebied Laarbeek. Niet specifiek met het doel om de georganiseerde misdaad op te rollen, maar vooral om het gesprek aan te gaan met burgers en zo te werken aan de relatie tussen gemeente/veiligheid en de inwoners van Laarbeek. Voorkomen van verdachte situaties is immers beter dan genezen. De gemeente kreeg een ontzettend goed beeld door de verschillende diensten die donderdag samenwerkten en volgens hen was het dan ook een erg geslaagde dag.

In de briefing die de opsporingsambtenaren van politie, Samen Sterk in Brabant (SSIB), BOA’s en medewerkers van de gemeente en Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant donderdagochtend kregen werd nog maar eens benadrukt dat er in Nederland, en in het bijzonder Zuidoost-Brabant, erg veel drugscriminaliteit is. De teams kregen van een specialist van de politie te horen over hoe zij deze drugspanden konden herkennen. Zo werd er onder meer gefocust op de reuk en dat je aan de buitenkant van een pand kan zien wat er mogelijk aan de binnenkant gebeurt.

Vier sporen
Met circa 20 mensen in vier verschillende sporen ging men donderdag op pad. Het blauwe spoor, met daarin twee boa’s, hield zich vooral bezig met het onderzoeken van openbare ruimtes en de leegstand hiervan. Zij controleerden 10 adressen, waarvan het gros inderdaad leeg bleek te staan, maar er ook panden waren die niet leeg stonden. Het onderzoek daarvan loopt nog.

Het groene spoor bestond uit een team van Samen Sterk in Brabant. Zij verzorgen het toezicht en de handhaving in het buitengebied. Er zijn een aantal zaken waar zij tegenaan zijn gelopen die nog verder uitgezocht moeten worden. Zo werden er onder meer hennepplanten gevonden in het maïs, enkele dumpingen, werd er stroperij geconstateerd, controle uitgevoerd op de Visserijweten en vonden zij een tent met etensresten en slaapzakken op een vreemde plek.

Ook het Peelland Interventie Team (PIT) kwam in actie. Zij controleerden minimaal vier locaties en troffen daar het een ander aan. Zo vonden zij arbeidsmigranten die niet ingeschreven stonden en gingen zij naar een locatie waar eigenlijk mensen zouden moeten wonen, maar troffen zij hier een opslaglocatie van illegaal vuurwerk aan. Beide situaties worden nog verder onderzocht.

Tot slot, en daar draaide het voornamelijk om, was er nog een team dat het gesprek aanging met inwoners van het buitengebied in Laarbeek. In totaal zijn er op 33 adressen gesprekken gevoerd en deze ‘keukentafelgesprekken’ werden erg enthousiast ontvangen door de bewoners. Zo werd er onder meer gevraagd wat zij allemaal meemaken in het buitengebied en daaruit bleek dat 75 procent van de bewoners wel eens ongenode gasten op het perceel ontvangt. Toch voelen de meeste bewoners zich veilig, door onder meer honden, camera’s en verschillende appgroepen. Wel zijn zij zich bewust van de kwetsbaarheid die ze hebben omdat ze in het buitengebied wonen. Het buitengebied is namelijk kwetsbaarder voor bedreigingen of verzoeken vanuit de georganiseerde criminaliteit, omdat zij vaak afgelegen wonen. De bewoners van het buitengebied zijn daardoor direct bijgepraat over het handelen bij verdachte situaties en hoe zij deze kunnen voorkomen.

Geslaagde actie
De voornaamste conclusie is dat het met het veiligheidsgevoel in Laarbeek goed zit. Ook is de meldingsbereidheid hoog als er ‘ongewone’ dingen gezien worden in Laarbeek. Dit geldt zowel voor anonieme als voor niet-anonieme meldingen. De gemeente krijgt erg veel tips binnen over verdachte situaties en neemt deze zéér serieus. De actie van vandaag is volgens de gemeente erg geslaagd en zeker niet de laatste keer.