Afbeelding

Leefbaarheid, participatie en inclusie in Mariahout

Algemeen

Mariahout - Dit waren de kernwoorden waarmee voorzitter Ria Lindeman-Emmen van dorpsraad Mariahout (Zorg om het Dorp) op dinsdag 19 oktober de raadsvisitatie in Mariahout afsloot. Zij benadrukte dat iedereen zoveel mogelijk mee moet kunnen doen in de samenleving. Ook adviseerde ze de raad om suggesties uit de samenleving aandacht te geven en serieus te nemen. Inwoners kunnen goed meedenken in oplossingen. Proactief meedenken door raad en het college kan daar een grote bijdrage aan leveren.

Het bestuur van Dorpsraad Mariahout (tevens bestuur van dorpsvereniging Zorg om het Dorp) hield meerdere presentaties met als onderwerpen communicatie, en zienswijze ZOD op omgevingsvisie Buitengebied met als hoofdthema meer wandelfietspaden, ook voor mindermobiele mensen, in het Buitengebied. Tevens kwam het onderwerp ‘Behoud leefbaarheid in Mariahout’, met thema’s als leegstand, supermarkt, horeca en wonen nadrukkelijk aan bod. Stimuleer bouwen en kom met een integrale aanpak.

Presentaties van verenigingen, stichtingen en betrokken inwoners
Tijdens de 3-minuten pitch kon elke groepering haar standpunt kenbaar maken. Dit deden afgevaardigden van de Hoge Suute, twee inwoners uit ‘De Hei’, KBO, LEV Laarbeek Actief en Uniek, CV de Heikneuters, ZOD-Jonge Gezinnen, Kommekeer, SDL (Buurthuis), ZOD werkgroep Kermis, VV Mariahout en Flamingo’s en Buurtschap ‘De Hei’.

Samenvatting van de avond
- Openingstijden Buurthuis? Luisteren naar vraag van inwoners;
- Bereikbaarheid en toegankelijkheid van buitengebied voor iedereen (Omgevingsvisie), meer wandelfietspaden door en/of langs natuur en aansluiting op snelfietspaden en buurgemeentes;
- Creëren van (zorg)woningen gericht op langer wonen in Mariahout;
- Jongeren kansen geven op betaalbaar wonen in Mariahout;
- Waardige huisvesting arbeidsmigranten in buitengebied, in evenwicht met omgeving;
- (Verkeers)veiligheid voor kinderen;
- Leefbaarheid in het Pionierslandschap rond Mariahout, buitengebied met mogelijk duurzame grootschalige energieopwekking;
- Bied meerdere generaties de kans om voor elkaar te zorgen (mantelzorg);
- Schep voorwaarden voor een inclusief ‘woon-, beweeg-, en leefklimaat’;
- Denk samen na over horeca, supermarkt; mogelijk in combinatie met wonen. Dit kan door burgerparticipatie, maar ook door gemeentelijke participatie.

Betaalbaar wonen in Mariahout
Op 8 november vindt om 20.00 uur in het Buurthuis de informatieavond plaats over mogelijke wooninitiatieven die bouwen betaalbaar kunnen maken. Deze avond wordt georganiseerd door ZOD in samenwerking met jongeren. Alle belangstellenden zijn van harte uitgenodigd.