De Astense Aa
De Astense Aa

Lezing over dieren in de Berken en Astense Aa bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - Een verzoek van Brabants Landschap was voor Jan Kersten en Riek van den Bosch de aanleiding om in het natuurgebied Astense Aa, gelegen op de grens van Asten en Deurne, het voorkomen van dieren te onderzoeken. Hiervan was weinig bekend, zo werd aangegeven. Voor goed natuurbeheer is uitgebreide kennis van de aanwezige flora en fauna echter een eerste vereiste. 

Jan en Riek wonen midden in het gebied Astense Aa, waardoor het zinvol leek de hier gedane waarnemingen eveneens op te nemen. Aandacht is besteed aan pissebedden, duizendpoten, miljoenpoten, springstaarten, spinachtigen, insecten, dag- nacht- en microvlinders, vogels, slakken, amfibieën en zoogdieren. De meer dan 1500 waarnemingen zijn vastgelegd in vijf deelverslagen. Door Peter Bax en Frans Martens zijn in het gebied Astense Aa vanaf 1998 broedvogels geïnventariseerd. De resultaten hiervan zijn aangevuld met enkele winterwaarnemingen.

Tijdens een lezing voor IVN Laarbeek wordt door Jan Kersten van deze inventarisaties een samenvatting gepresenteerd. Aandacht wordt besteed aan de indeling, kenmerken en ander wetenswaardigheden van veel verschillende dieren, maar ook aan de wijze van waarnemingen verzamelen. Deze boeiende lezing wordt gehouden op donderdag 18 november 2021 van 20.00 tot 22.00 uur in het clubgebouw de Bimd aan de Beekseweg 3 te Aarle-Rixtel. De lezing is gratis bij te wonen.

U kunt zich voor deze lezing aanmelden via www.ivnlaarbeek.nl. Corona basisregels: Bij binnenkomst wordt gevraagd om een geldig coronatoegangsbewijs te laten zien; Kijk voor meer informatie op: www.testenvoortoegang.org. Volg te allen tijde de aanwijzingen van dIVN mensen op.